Спаси 2023 / depositphotos.com

У серпні 2023 православні відзначають три свята під назвою Спаси - Медовий Спас, Яблучний Спас і Горіховий Спас. У кожного з них є своя історія і традиції. Про те, як прийнято їх відзначати - розповідаємо в матеріалі.

Слово "Спас" пов'язане з Ісусом Христом, якого називають Спасителем. Йому в православній церкві і присвячені ці три свята. У народі кажуть: "Прийшов Спас - тримай рукавички про запас". В цей час добігає кінця збір врожаю і закінчується літо. Кошики із зібраним урожаєм прийнято нести до церкви - на кожне свято різний, щоб подякувати Господу і з надією на порятунок.

Коли Медовий Спас 2023 - історія, традиції, заборони

Медовий - перший з трьох Спасів. Щороку його відзначають 14 серпня. Своєю назвою свято зобов'язане пасічникам, які в цей час зазвичай викачують мед. Одна з головних традицій дня - освятити мед вранці в церкві, і тільки після цього його можна їсти. 

Відео дня

Медовий Спас також називають ще Спас на воді - в цей день відзначається Винесення Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього. За повір'ям, коли в Константинополі сталася страшна епідемія, то священики освятили водойми частинкою Хреста, на якому був розп'ятий Господь. Хвороба пішла, а люди стали вважати воду цілющою. Так з'явилася ще одна традиція - зануритися у водойму, щоб змити хвороби і гріхи.  

Є ще одна назва у Медового Спаса - Маковій або Маковий Спас. У цей день згадують сімох братів-мучеників Маккавеїв та їхню матір Соломію. Тому разом з медом у церкві також освячують макові голівки та польові квіти, які збирають у букети. Ці букети потім ставлять в домі як оберіг.

В цей же день, 14 серпня, починається Успенський піст - заборонено їсти м'ясо, вживати алкоголь. 

Коли Яблучний Спас 2023 - історія та традиції 

Яблучний Спас православні відзначають щорічно 19 серпня. В цей же день - свято Преображення Господнє, одне з 12 головних церковних свят.  

Євангеліє оповідає про події на горі Фавор, на вершину якої Ісус повів своїх учнів. Там під час молитви Спаситель перетворився перед учнями, щоб показати їм небесну духовну славу, яка послідує за тимчасовими стражданнями. 

На Яблучний Спас у храмі освячують яблука та інші плоди, цілющі трави. Таким чином праця людей, вкладена у врожай, наповнюється Божою благодаттю. Також на свято готують різні страви з яблук - печуть пироги, варять варення. За повір'ям, до цього свята яблука їсти не можна. Частування роздають близьким і нужденним. 

Коли Горіховий Спас 2023 - історія та традиції свята

Третій Спас відзначають щорічно 29 серпня. У цього свята також є кілька назв, одна з них - Спас Нерукотворний. 

За Біблією якось прокинувшись, Ісус вмився і витер обличчя рушником - на ньому з'явився лик, з якого потім писали перші ікони Спаса Нерукотворного. Саме Нерукотворний Образ Христа є символом цього дня.

Назву Горіховий Спас пов'язують із традиційним часом збирання горіхів - їх також несуть до церкви для освячення. Є ще одна назва свята - Хлібний Спас. На полях у цей час збирають пшеницю і жито, а на свято печуть хліб із нового врожаю і готують горіхову випічку.

Раніше ми розповідали, що таке Успенський піст та скільки він триває.

Вас також можуть зацікавити новини: