День Святої Трійці - коли святкуємо / фото ua.depositphotos.com

Свята Трійця – одне із дванадцяти головних православних церковних свят. Воно прославляє Пресвяту Трійцю – Бога Отця, Бога Сина і Бога Духа Святого. Звідси і назва свята.

У народі день Трійці також ще називають Зеленими святами або П’ятидесятницею.

Трійця у 2020 році: дата

Читайте такожЦерковні свята у червні 2020: православний календар на місяць

Відео дня

Кожного року дата Святої Трійці припадає на різні дні. Це пов’язано з тим, що свято Трійці нерозривно пов’язане з Великоднем. Традиційно воно відзначається у неділю, на 50-й день після Світлого Христового Воскресіння. З огляду на це, у православних християн це свято й має ще одну назву – П’ятидесятниця.

Великдень у 2020 році, як відомо, християни східного обряду відзначали 19 квітня, тому у православних християн свято Трійці цього року припадає на неділю, 7 червня.

Примітно, що християни західного обряду день Святої Трійці цьогоріч теж святкуватимуть 7 червня. Це один із рідкісних випадків, коли дати свят у католиків та православних збігаються.

Що являє собою свято Трійці

Традицію святкування Трійці започаткували апостоли, які були учнями Ісуса Христа. У такий спосіб вони хотіли увічнити велику подію – зішестя на них та Діву Марію Святого Духа. Назва свята означає єдність Святого Духа, Бога-отця і Бога-сина.

Зелені свята 2020 - дата / фото УНІАН

Згідно із біблійними переказами, на п’ятдесятий день після Воскресіння Господнього під час молитви в Сіонській світлиці на Матір Божу та апостолів зійшов Святий Дух у вигляді благодатного вогню. Після цього апостоли раптово навчилися зцілювати і пророкувати, а також заговорили різними мовами, щоб проповідувати вчення Христа для народів світу.

Традиції Зелених свят

Читайте такожУкраїнці отримають додаткові вихідні у червні: коли та як відпочиватимемо

Трійця – свято відродження життя. Цього дня прийнято прикрашати будинки зеленими гілками дерев і запашними травами, які символізують відродження всього живого на землі. Віряни цього дня відвідують святкову службу в церкві.

Готуючись до Зелених свят, господині напередодні проводять генеральне прибирання у будинку та на подвір’ї. Звісно ж, вони також готують святкові частування, зокрема печуть хліб або коровай, аби порадувати своїх гостей найрізноманітнішими стравами.

В Україні це церковне свято є офіційним вихідним днем. Оскільки святковий день припадає на неділю, то вихідний автоматично переноситься на наступний за ним понеділок. Тож, на Трійцю у 2020 році українці відпочиватимуть три дні поспіль – з 6 до 8 червня.