Медовий Спас 2023 / depositphotos.com

Спас Медовий - перший із трьох Спасів, які православні віряни відзначають у серпні. Усі три великі свята присвячені Ісусу Христу - Спасителю, тому й іменуються Спасами. У чому суть першого, традиції цього дня і його заборони - розповідаємо в матеріалі.

Якого числа Медовий Спас

Православні віряни відзначають 14 серпня Медовий Спас - щорічно в один і той самий день.  В православному календарі свято також відоме як Винесення чесних древ животворчого Хреста Господнього.

Медовий Спас святкують у перший день Успенського посту. 14 серпня його відзначають за нинішнім церковним календарем, але за новим календарем, новоюліанським (він набуде чинності з 1 вересня 2023 року), це свято буде 1 серпня.

Відео дня

Медовий Спас - історія свята

Історія цього свята бере свій початок у Середньовіччі, у Візантії. Річ у тім, що на той час у цей період часто починалися епідемії - гинуло багато людей. Тому віряни зверталися до Бога з молитвами, щоб запобігти біді. Для цього зі скарбниці імператора виносили хрест, на якому був розп'ятий Ісус, і обходили з ним усе місто Константинополь, а потім несли до храму святої Софії та звершували перед ним молебні.

Власне, тому в церковному календарі свято і називається - Винесення (тобто, нести попереду себе) чесних древ животворящого Хреста Господнього.

У чому значення свята Медовий Спас

Медовий Спас - свято, присвячене освяченню врожаю. Спочатку, в XII столітті, цього дня проводили молебень і освячували воду, а пізніше стали приносити в храм овочі та фрукти з нового врожаю, щоб отримати благословення на його збір. Але оскільки свято відзначалося за старим стилем 1 серпня і більшість плодів ще дозрівали, то до церкви несли святити мед. До цього часу бджоли якраз наповнювали всі стільники медом і припиняли його носити. У пасічників починалася гаряча пора - збір меду. Перший потрібно було освятити в церкві і лише після цього його куштували та пригощали інших. Вважалося, що кожен цього дня має скуштувати хоча б ложечку меду - є ще така приказка: "На перший Спас навіть жебрак медку спробує".

Також перший Спас ще називають свято Маковея (пов'язують його з днем пам'яті семи святих мучеників Маккавеїв) - у народній свідомості ім'я Маккавея пов'язалося з маком, тому, крім меду, освячують цього дня мак. Є у свята Спаса і ще одна назва - Спас на воді, або Мокрий Спас. У церкві освячують воду, яка, вважається, цього дня стає цілющою і допомагає зміцнити здоров'я та вберегтися від хвороб. 

Медовий Спас - що не можна робити

З цього дня у православних починається Успенський піст - до свята Успіння Пресвятої Богородиці. Піст суворий, тому в цей час потрібно повністю виключити з раціону продукти тваринного походження. Є також й інші заборони на перший Спас:

  • не можна лаятися, лихословити, у жодному разі не бажати зла;
  • не можна займатися домашніми справами, працювати на городі;
  • не можна відмовляти в допомозі і в милостині - достаток назавжди піде з дому.

День слід провести в молитві і присвятити його благим справам.

Як святкують Медовий Спас

Медовий Спас / фото УНІАН

Традиційно, як уже казали, цього дня йдуть до храму - помолитися й освятити мед і мак. Крім цього, потрібно зібрати букет "маковійчик" із лікарських трав і квітів - його також освячують і потім зберігають удома аж до наступного Маковія, щоб захищав від негараздів.

Господині на Медовий Спас готують випічку з маком і медом. Оскільки цього дня починається Успенський піст, то вона має бути пісною. Обов'язковим цього дня вважається пригостити такою випічкою нужденних, а також допомогти їм. Зробити добру справу в цей день потрібно обов'язково, допомогти можна не тільки людині, а й тваринам. Тоді весь рік не знатимеш бід.

Є в народі цікавий звичай цього дня. Потрібно в баночку з-під меду протягом року складати монети - до наступного Медового Спаса, а потім віддати їх тому, хто потребує. Цей вчинок обов'язково повернеться благом і достатком.

Вас також можуть зацікавити новини: