Старі народні прикмети та свята / фото УНІАН

Червень - перший місяць літа, слов'яни так і називали його "червень". За однією з версій, така назва виникла через появу личинок кошенільних червців (комах). Звідси ж з'явилося слово "червоний" - з цих личинок робили червону фарбу. Друга версія свідчить, що саме в цьому місяці в лісі можна знайти перші червоні ягоди.

УНІАН розповість, які народні прикмети в червні існують з давніх часів.

Народні свята в червні - перелік

Свята в червні 2022 / фото ua.depositphotos.com

1 червня - Іван довгий. Слов'яни називали цю дату "Обереги Ниви" - вважалося, що саме в цю дату можна обробляти город від шкідників і читати змови. Наші предки говорили "На Івана дощ несе жито" - опади віщували хороший урожай.

Відео дня

2 червня - Тимофій Грядочник. Тривають роботи в городі, люди спостерігають за першими сходами огірків. Якщо є жовті батоги - значить сусіди наврочили посадку. Хороший урожай обіцяє велика кількість шишок на ялинках.

3 червня - Оленин день. Починається пора засіву льону, а знаючі люди читають змови на багатий урожай культури. Також прийнято було доглядати за огірками. Основна заборона дня - дівчатам не можна заплітати коси.

4 червня - Василіск. За старих часів люди вірили, що в цю дату народжується монстр Василіск, який з'являється з яйця. Впізнати таке яйце серед курячих просто - воно покривається лускою, тому господині напередодні збирали всі яйця і відварювали їх круто. Працювати в полі і на городі було не можна.

5 червня - Левон Огуречник або Левон Конопляник. Продовжували висаджувати огірки, звертали увагу на поведінку комах - велика кількість оводів обіцяла багатий урожай овочів. У багатьох областях 5 червня сіяли коноплю, як вельми корисна рослина - з неї, як мінімум, робили масло.

6 червня - Нікітін день або Своборине дерево. Цей день присвячений шипшині - з початком її цвітіння починається справжнє літо. Люди збирали пелюстки і квіти шипшини, робили з них настоянки і цілющі мазі, а відваром лікували застуду.

7 червня - Медвяні роси. Слов'яни вважали, що з цієї дати на деревах з'являються солодкі виділення попелиць і черв'яків, які харчуються соками рослин. Такий знак означав хвороби, погані новини або смерть худоби. Велика кількість справжньої роси, навпаки, віщувала багатий урожай і благополуччя.

8 червня - Короп-карполов. Чоловікам в цей день можна ходити на риболовлю - буде хороший улов. Господині пекли коровай, шматочок якого ховали за піч, щоб задобрити домовика. Звертали увагу на комарів - їх велика кількість віщувала дощ в кінці червня.

9 червня - Федорин день. Дівчатам сьогодні заборонено що-небудь обговорювати з подругами, пліткувати і сваритися. Прибирати в квартирі теж не можна - домовик забирається під віник і великі ризики вимести господаря будинку разом зі сміттям.

10 червня - Микита Гусятник або Полудниці. Згідно з повір'ям, сьогодні потрібно дбайливо ставитися до домашньої птиці, особливо - гусенят. Вагітних жінок прийнято було посилати в поле, щоб земля дала майбутній дитині силу колоса пшениці.

11 червня - Федосья Колосятниця. У цей період починає колоситися жито і з'являються перші гриби-боровики. За кольором жита ворожили про ціну хліба: якщо жито починає цвісти знизу - буде низька ціна хліба, якщо з середини - середня, а якщо зверху - висока.

12 червня - Зміїне свято. Слов'яни вважали, що 12 червня змії збираються разом і повзають по лісах. Вбивати їх не можна, а чіпати небезпечно - від укусу змії в цей день не вилікують жодні ліки. Що стосується робіт на землі, то саме сьогодні можна було висаджувати боби.

13 червня - Єремій. Рівно місяць тому люди починали засівати поля, а 14 червня розпрягали коней. Так і говорили "Єремій сіяти починає, Єремій і закінчує". Також було прийнято слухати зозулю - якщо вона часто кує, значить урожай буде хорошим.

14 червня - Устинов день. У цю дату потрібно було уважно дивитися за тим, як сходить сонце. Небо чисте, а промені яскраві - добре вродить жито. Ранок дощовий - до багатого врожаю льону та конопель. Головна заборона дня - не працювати в городі.

15 червня - В'юнець. З цього дня слов'яни починали підгортати картоплю, також була традиція - плести вінки з в'юна, обдаровуючи ними звужених. Вітали молодих і сусіди, які накривали пишні столи, а потім влаштовували гуляння і водили хороводи.

16 червня - Лук'ян вітряк. Сьогодні потрібно стежити за вітром. За повір'ям, південний вітер обіцяє швидке зростання ярих хлібів, північно-західний - сиру погоду і хвороби, східний - різного роду інфекції, а північно-східний - безперервні дощі. Проливний дощ 16 червня віщує хороший урожай грибів.

17 червня - Митрофан Гнойовик. У цей день слов'яни займалися підгодівлею рослин, засипали добрива в землю і доглядали за урожаєм. Саме до дня Митрофана Гнойовика, за народними повір'ями, особливо швидко починав рости льон.

18 червня - Дорофєєв день. З цього дня починаються найкоротші ночі в році - "горобині". Також 18 червня проростає сон-трава, зірвавши яку і поклавши під подушку, можна дізнатися своє майбутнє. У народі вірили, що якщо Дорофєєв день буде теплим, то урожай жита виявиться багатим.

19 червня - Ларіон Пропольник. Хороший день для прополки городу від бур'янів і боротьби зі шкідниками. Головне - звертати увагу на фазу місяця і не працювати в городі на повний місяць. 

20 червня - Федот Страж. Наші предки в цю дату ходили купатися на озера і річки, віруючи в силу води. Теплий і сонячний день обіцяв багатий урожай жита, а холодний і дощовий - пшениці. 

21 червня - Федот Криничник. Знаючі люди збирали воду з семи колодязів - вона вважалася лікувальною. З ранку можна вийти на поле і подивитися, чи є роса. Її присутність гарантувала людям багатий урожай льону та конопель.

22 червня - Кирилін день. На Кирила слов'яни зустрічали найдовший день в році, а також в цю дату починала встигати суниця. З 22 червня кількість комарів починало помітно зменшуватися, якщо вбити сьогодні комара, то більше ви їх не зустрінете.

23 червня - Тимофєєв день. Важкий і несприятливий день, посуха в полі означає погані вісті і неприємності. Будь-які знамення і прикмети сьогодні працюють на 100%, попереджають, в основному, про погане. Людина, якій нічого не привидиться в цей день, проведе рік у безпеці.

24 червня - День Варнави. У цей день заборонено було рвати траву, вважалося, що по луках ходить нечиста сила і, потривоживши її, можна накликати на себе біди. Розгул нечисті припадає на полудень, тому в цей час потрібно бути особливо обережними.

25 червня - Петро Сонцеворот. З цієї дати дні стають коротшими, а ночі - довшими. Також люди сьогодні висаджували останню розсаду і висівали насіння. До обіду сіяли біле зерно (пшеницю або овес), після обіду - чорне (гречку, наприклад).

26 червня - Акуліна Гречишниця. Слов'яни в цей день сіяли гречку, а точні терміни вираховували по погоді. Також було прийнято варити гречану кашу і пригощати нею жебраків, а бідняки натомість бажали господарям гарного врожаю.

27 червня - Єлисей Гречкосій. Люди продовжували сіяти гречку, робити це потрібно було на сухому полі, коли чекали дощу. Також слов'яни заговорювали і освячували новий одяг, щоб очистити його від негативної енергетики.

28 червня - День Фіта. З цього дня активно починав рости овес, а сіяти нічого вже було не можна. У народі говорили "Дощ на Фіта - погано для жита". Сьогодні потрібно охороняти свої городи від худоби, а худобу від зайвої зелені.

29 червня - Тихон Тихий. Наші предки вірили, що в цей день замовкають птиці і чути тільки солов'я. У селах влаштовували толоки - пишні святкування для трудівників, які удобрювали землю. Також вірили, що якщо 29 червня по грядках пройде незаймана, то урожай буде хорошим.

30 червня - Мануйло і Савелій або Ярила. Слов'яни зустрічали свято, присвячене Богу Сонця. У цю дату проводили ярмарки та гуляння, але сам день вважався нехорошим через активність нечистої сили. Для того, щоб від неї захиститися, наші предки розводили багаття у дворах і на берегах річок.

Вас також можуть зацікавити новини: