Яке свято 14 березня / фото depositphotos.com

Православна церква України 14 березня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Венедикта Нурсійського та митрополита всієї Київської Русі святителя Феогноста, а також онука Володимира Мономаха київського князя Ростислава. За старим стилем у свято сьогодні вшановують мученицю Євдокію Іліопольську.

Погода в середині березня зазвичай була дуже непостійною. За добу снігопад міг змінитися сонячною погодою, а потім дощем. Дороги то танули, то замерзали. Через непередбачувану погоду у ці дні наші предки не вирушали в далеку погоду і не сіяли нічого на городі.

Українці у це народне свято випасали тварин і доглядали їх. У худоби в цей період починають народжуватися дитинчата. Якщо в господарстві з'явилося теля, ягня або козеня, то його не показували незнайомцям, щоб не зурочили. Коней дати вичісували, а у свиней прибирали в хліві.

Відео дня

У народне свято 14 березня для сімейного достатку та ситого року потрібно приготувати страву на молоці, бажано домашньому, наприклад, молочну кашу. Страву має з'їсти кожен член сім'ї, а залишки варто віддати худобі.

Свято 14 березня вважається вдалим для лікування дитячого переляку. Також у цей день варто випрати одяг та постільну білизну - це допоможе змити з тканини всі хвороби.

14 березня - знак Зодіаку

Народжена 14 березня людина за знаком Зодіаку - Риби. Іменинники цього дня за характером творчі та чутливі. За вдачею вони бунтарі з нестандартним мисленням і незвичайними поглядами на світ. Їх не хвилює чужа думка. У душі це мрійники та романтики, які мають великі цілі у житті.

14 березня свято Україна / фото Benjamin Balazs, Pixabay

Що не можна робити 14 березня

За давніми віруваннями в цю дату не варто вирушати в далеку подорож, відрядження або поїздку. По можливості поїздку краще перенести.

День вважається дуже вдалим для ткацтва, шиття і будь-якого рукоділля, але вишиті вироби не можна комусь дарувати.

У цей день слід бути скромними. Не можна хвалитися зробленими добрими вчинками і подавати милостиню у всіх на виду.

Прикмети погоди 14 березня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Який день Євдокії, таким буде літо.
  • Якщо погода протягом дня часто змінюється, то весь залишок березня буде мінливим.
  • Якщо граки вже прилетіли з зимівлі, то холодів більше не буде.
  • Багато калюж в цей день - бджоли принесуть багато меду.
  • Снігопад в цей день віщує хороший урожай грибів восени.
  • Якщо земля повністю розмерзла, то можна садити дерева в саду.
  • Південний вітер дме - до дощового літа, північний - до прохолодного.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: