Яке сьогодні свято 19 лютого / фото picjumbo.com

Православна церква України 19 лютого за новим стилем вшановує пам'ять апостолів від 70-ти Архипа та Філімона, а також святого Іоанна Златоуста.

В Архипів день українці пекли в печі домашній коровай. Кожен член сім'ї мав з'їсти по шматочку, щоб залишатися здоровим. Причому хліб треба було ламати руками, а не різати ножем. Випічку робили круглою у формі сонця, щоб прискорити настання весни. Залишки крихт у це народне свято віддавали птахам.

За старим стилем у свято сьогодні вшановують преподобного Вукола. Цей святий вважається покровителем корів та телят. Багато традицій і заборон сьогодні пов'язані з цими тваринами.

Відео дня

Вважається, що у народне свято 19 лютого з наближенням весни корови вперше починають народжувати телят, а отже, і давати молоко. На цей період селяни чекали з нетерпінням, оскільки молоко допомагало пережити важкий залишок зими.

Новонароджене теля з матір'ю обкурювали димом чебрецю. Селяни вірили, що такий простий ритуал допоможе корові відновитися після пологів, а телятам додасть здоров'я.

Домашнє коров'яче молоко у свято 19 лютого вважається вдвічі кориснішим. На ньому варили кашу, яку їла вся родина. А молочну плівку з каші віддавали з'їсти теляті.

19 лютого - знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Водолій. Іменинники цього дня за характером азартні та активні. Не можуть всидіти на місці та не бояться ризикувати. Дуже нетерплячі. Не вміють будувати довгострокові плани, а хочуть все і відразу. У народжених 19 лютого людей гарна уява та талант до творчості.

8 лютого свято Україна / фото УНИАН

Що не можна робити 19 лютого

За давніми прикметами, сьогодні не можна гладити теля, інакше воно захворіє.

Якщо вдома телиться корова, то не можна нікому нічого позичати.

У цей день не можна носити важкі речі і займатися екстремальним спортом.

Не можна нікому мститися, інакше вчинене вам повернеться. Також не варто заздрити іншим людям, інакше переберете на себе їхні проблеми та тривоги.

Невдалий день для риболовлі.

Прикмети погоди 19 лютого

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Морози посилилися в цей день - до пізньої, але спекотної весни.
  • Веселка в цей день обіцяє ранню і дуже дощову весну.
  • Якщо почалася відлига в цей день, то корови будуть давати мало молока.
  • Багато снігу випало 19 лютого - до хорошого врожаю зерна і ягід в цьому році.
  • Дрозди або шпаки прилетіли із зимівлі - скоро настане весна.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас є актуальними.

Вас також можуть зацікавити новини: