Яке сьогодні свято 21 листопада / фото УНІАН

Православна церква України 21 листопада за новим стилем відзначає одне з найважливіших Богородичних свят - Введення у храм Пресвятої Богородиці. У народне свято 21 листопада люди відзначали закінчення осені та настання справжньої зими. У Київській Русі цю дату називали днем молодих сімей. У містах проводилися ярмарки та розпродажі, на які дівчата вбиралися у найкращі вбрання.

За старим стилем 21 листопада вшановували всіх ангелів, а також головного серед них, глави небесного війська архистратига Михаїла. Українці завжди любили і поважали архангела Михаїла, і з давніх часів відзначали день його пам'яті з особливим розмахом. Йому моляться про захист від ворогів і злодіїв, стихійних лих і всякого зла.

Михайлів день наші предки пов'язували з коротким потеплінням - останнім в цьому році. Цей день отримав назву "Михайлівські грязі", оскільки дороги сильно відтавали і ставали непрохідними. Українці казали, що на Собор архангела Михайла "святий Михайло приїзджає на білому коні", маючи на увазі випадіння першого снігу.

Відео дня

У це народне свято, згідно з давніми повір'ями, не можна робити ніяку роботу в корисливих цілях. Наші предки побоювалися, що Михайло покарає того, хто буде наживатися на людях сьогодні. 

Свято 21 листопада вдале для вирішення сімейних проблем, і в цілому його краще провести з сім'єю. Також день хороший для водних процедур, таких як лазня або відвідування басейну.

Народженого 21 листопада хлопчика варто назвати Михайлом. Тоді його життя буде довгим і щасливим, а архангел завжди буде оберігати його від бід. Народжену 21 листопада дівчинку рекомендується назвати Марією на честь Богородиці.

21 листопада – знак Зодіаку

Народжена 21 листопада людина за знаком Зодіаку – Скорпіон. Іменинник цього дня характером щедрий і великодушний, завжди готовий допомогти близьким. При цьому до незнайомців він налаштований підозріло чи навіть вороже. Не люблять, коли їм командують. Надовго запам'ятовують усі образи.

Свято 21 листопада Україна / фото Heike Tönnemann / Pixabay

Що не можна робити 21 листопада

Не можна мити голову, інакше "змиєте" розум. 

Категорично заборонено займатися шахрайством, завищувати ціни на товари і послуги, забирати чуже майно.

У цей день варто утриматися від оцінювання інших людей, засудження і заздрості. Не можна обговорювати людей за спиною.

Прикмети погоди 21 листопада

Існують такі прикмети про погоду у цей день

  • Багато жолудів на дубі - до м'якої зими.
  • Якщо день теплий і сонячний, то зима буде морозною.
  • Густий туман сьогодні віщує потепління.
  • Якщо з ранку мороз, то в грудні і січні буде багато снігу.
  • Іній вранці - до суворої зими.

Важливо, що у наш час клімат дуже змінився, і всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: