Яке сьогодні свято 22 листопада / фото УНІАН

Православна церква України 22 листопада за новим стилем вшановує пам'ять святого Прокопія Читця родом з Єрусалима. У народне свято 22 листопада у давнину зазвичай вже наступала зима, а в дорогу вирушали на санях. У цей період у великих містах влаштовували ярмарки та розпродажі, де люди купували сани та зимові речі.

У цю дату чоловіки різали на м'ясо свиней та баранів, а згодом готували страви з м'яса. Рибалки смажили рибу. Жінки в день Прокопія займалися прибиранням та миттям вікон. 

За старим стилем 22 листопада церква вшановує пам'ять 8 преподобної Матрони, святої з Римської імперії. За народними віруваннями ця свята управляє зимовими вітрами і насилає їх на землю. До цього дня погода вже остаточно переходила в зимову. Наші предки говорили, що в день Матрони зима встає на ноги і проганяє осінь.

Відео дня

У давні часи в це народне свято було прийнято займатися благодійністю, ділитися їжею і одягом з знедоленими. Господині перебирали в цей день речі і відносили до церкви непотрібний одяг. Батьки роздавали знайомим з дітьми речі, з яких діти вже виросли.

Наші предки вважали, що роздавати свої речі іншим людям можна тільки після прання. Якщо подарувати невипрану речі, то разом з ними можна віддати своє щастя. Крім того, дарувати випрані речі вважалося правилом хорошого тону.

Свято 22 листопада вважається вдалим для оздоровлення та позбавлення від шкідливих звичок.

22 листопада - знак Зодіаку

22 листопада є кордоном між Скорпіонами та Стрільцями, а народжена цього дня людина матиме риси характеру обох знаків. Іменинник цього дня пристрасний у коханні та ненавидить програвати. Він дуже талановитий та різнобічно розвинений, але часто буває лінивим у побуті. Народжена 22 листопада людина має великі амбіції і дуже засмучується, якщо не може бути найкращою у улюбленій справі.

Свято 22 листопада Україна / фото Rebekka D, Pixabay

Що не можна робити 22 листопада

Сьогодні не можна занурюватися і пірнати в річки і озера.

У цей день постарайтеся не мочити ноги, оскільки в такому випадку ризикуєте легко підхопити хворобу. Подбайте про гарне взуття.

У цей день всі суперечки варто вирішувати мирною розмовою. Не варто конфліктувати і лаятися, щоб не зіпсувати відносини остаточно.

Прикмети погоди 22 листопада

Існують такі прикмети про погоду у цей день

  • Багато лушпиння на цибулі - до суворої зими.
  • Якщо весь день йде сніг, то травень буде дощовим.
  • Якщо на дорогах сильна ожеледь, то зима цього року буде ранньою.
  • Ранковий туман - до швидкого потепління.
  • Дощ в цей день - до хорошого врожаю пшениці в наступному році.
  • Якщо качки ще не полетіли на зимівлю, то справжні морози настануть нескоро.

Важливо, що у наш час клімат дуже змінився, і всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: