Яке сьогодні свято 26 листопада / фото REUTERS

Православна церква України 26 листопада за новим стилем вшановує пам'ять Георгія Побідоносця. Свято 26 листопада присвячене освяченню Георгіївської церкви у Києві, збудованій Ярославом Мудрим. Донині храм не зберігся. Ця дата відома за назвою Юр'єв день. Цього дня вітають з іменинами Юрія, Єгора та Георгія - ці три імені вважаються спорідненими.

Георгій Побєдоносець вважається покровителем усіх тварин. У день його пам'яті заборонено полювати, різати худобу і птицю і взагалі будь-яким чином шкодити тваринам. Вважається, що цього дня дикі звірі можуть близько до житла підходити.

День Георгія вважається вдалим для будь-якої подорожі та далеких поїздок. У цей день дорога буде легкою. Також це народне свято вважається дуже вдалим для лікування дітей із порушеннями мови та відвідування логопеда.

Відео дня

До дня Георгія Побідоносця наші предки намагалися роздати всі борги та виконати всі обіцянки. Вірили, що якщо після 26 листопада залишиться борг, виплатити його вже не вдасться.

За старим стилем 26 листопада вшановували архієпископа Іоанна Золотоуста. Йому молилися про справедливу відплату для шахраїв, обманщиків та інших нечесних людей.

Наші пращури примітили в день Івана ліпили домашні пельмені і вареники. До цього заняття залучали дітей, щоб чимось зайняти їх у морози та розвинути моторику. Найсмачнішими та найкориснішими вважалися вироби з домашнього м'яса. Частину вареників варили на обід, а решту заморожували. Для посту окремо ліпили вареники з картоплею та капустою.

У давнину вважалося, що в день Золотоуста все живе на вулиці перестає рости і всі рослини впадають у сплячку. Тому після народного свята 26 листопада припиняли посадку будь-яких рослин, у тому числі кімнатних квіток. Після цієї дати більше не садили озимі.

26 листопада – знак Зодіаку

Народжена 26 листопада людина за знаком Зодіаку - Стрілець. Іменинники цього дня мають працьовитий та господарський характер. У сім'ї вони завжди є главою і вимагають послуху від інших. Дуже вимогливі до себе та близьких, рідко дозволяють собі розслабитись. Загалом характер у народжених 26 листопада непростий, але вони вміють бути відданим другом.

Свято 26 листопада Україна / фото УНИАН

Що не можна робити 26 листопада

Не можна нічого садити і сіяти в цей день, інакше хорошого врожаю не буде.

Обманювати, займатися шахрайством і давати завідомо неправдиві обіцянки сьогодні категорично заборонено - це розлютить святого Іоанна.

Не можна заздрити і бажати зла комусь, обговорювати людину за спиною, розповідати її секрети.

Заборонено сьогодні лаятися матом, інакше Бог не почує молитов.

Прикмети погоди 26 листопада

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Ворони голосно каркають - до відлиги.
  • Зайці тікають з лісу - до похолодання.
  • Якщо дерева вкрилися інеєм, то в наступному році буде хороший урожай.
  • Зірки яскраво виблискують на небі - до сильних снігопадів.
  • Густий туман вранці віщує потепління.
  • Якщо цілий день йде сніг, але відразу тане на землі, то морози настануть нескоро.

Важливо, що у наш час клімат дуже змінився, і всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: