Коли Попільна середа 2023 / УНІАН

22 лютого католики всього світу відзначають Попільну середу. Так в католицтві називають перший день Великого посту. Після цього протягом семи тижнів католики відмовляються від м'яса, а також щоденно моляться.

Коли Попільна середа 2023

Раніше ми розповідали, коли Великий піст 2023 відзначають православні і католики. У католиків піст триває 46 днів і завжди починається в середу. Католицький Великий піст 2023 триває з 22 лютого по 8 квітня. Перший день посту - Попільна середа - цього року випадає на 22 лютого.

Історія Попільної середи - чому день так називається

Великий піст у католиків тісно пов'язаний з числом 40 і з покаянням гріхів. Спочатку стільки днів і тривав піст, хоча в 8 столітті до нього додали ще 6 днів. У християнстві грішники 40 днів каються в скоєних гріхах.

Відео дня

У перший день Великого посту католики, подібно до грішників, посипають голову попелом. Цей обряд символізує покаяння і покірність, які вимагаються від християн під час Великого посту.

Традиції та заборони попелястої середи

У Попільну середу католики заготовляють попіл і освячують його в церкві. Найчастіше попіл отримують шляхом спалювання пальмових гілок, які використовувалися на Вербну неділю в минулому році. На ранковому богослужінні в цей день віруючі посипають собі голову попелом або малюють попелястий хрест на лобі.

У Попільну середу католики відмовляють від м'ясної їжі, а також їдять тільки один раз в день. При цьому, на відміну від православ'я, католикам можна їсти молочні продукти і яйця навіть в піст (хоча деякі традиціоналісти відмовляються і від молока з яйцями).

Також більшість католиків не постять весь Великий піст, а відмовляються від м'яса тільки в Попільну середу і в Страсну п'ятницю. В цілому ставлення до постів в католицтві не таке суворе, як в православ'ї.

Попільна середа і весь Великий піст в католицтві супроводжується молитвами і покаянням. Віруючі намагаються частіше здійснювати добрі справи і подавати милостиню.

У католиків зазвичай не прийнято утримуватися від подружнього обов'язку в Попільну середу і інші дні Великого посту. 

Вас також можуть зацікавити новини: