Свято Собор архангела Гавриїла - традиції та заборони / ua.depositphotos.com

Наступного дня після Благовіщення, 26 березня за новим календарем (8 квітня за старим), православні християни відзначають ще одне велике свято - Собор архангела Гавриїла. Саме він приніс Діві Марії звісточку про народження сина. Вважається, що цього дня архангел чує всі прохання і доносить їх до Всевишнього. У чому допомагає святий і що не можна робити у свято - у матеріалі.

Собор архангела Гавриїла - історія свята

Архангел Гавриїл приніс Діві Марії на Благовіщення білу лілію / ua.depositphotos.com

Архангел Гавриїл - один із семи головних ангелів. У Писанні про нього говорять, як про небесного вісника. Спочатку він з'явився праведній Анні та приніс їй звістку про народження Діви Марії. Також він явився уві сні святому Йосипу і розповів йому таємницю втілення Сина Божого. Ще один раз Гавриїл попередив Святе сімейство про злий задум царя Ірода і велів їм тікати до Єгипту.

Архангела Гавриїла на іконах зображують з райською гілочкою або білою лілією в руці, яку він приніс Діві Марії на Благовіщення, іноді - зі сферичним дзеркалом або зі свічкою всередині світильника.

Відео дня

У чому допомагає архангел Гавриїл

Архангел вважається посередником між людьми і Богом. Молитви до нього мають величезну силу - ангел все передає Всевишньому. У архангела Гавриїла просять:

  • здоров'я для себе і близьких;
  • захистити від бід;
  • про благополуччя в домі;
  • допомогти прийняти вірне рішення в складних ситуаціях; 
  • зцілити від важких захворювань.

Також до архангела звертаються з молитвами про народження дитини. 

Традиції на Собор архангела Гавриїла

На свято йдуть в храм, щоб поставити свічку і помолитися. У народі цей день називають Гавриїл Благовіст, він вважається покровителем блискавки. Тому у нього також просять захисту від блискавки і вогню, пристріту і наклепу, уберегти домашню худобу, бджіл у вуликах. 

Собор архангела Гавриїла - що не можна робити

У свято заборонено:

  • злословити і пліткувати;
  • сваритися і бажати комусь зла;
  • ображати домашніх тварин;
  • скупитися - можна залишитися без удачі і достатку;
  • працювати, якщо це не робота на землі. 

Вважається, що того, хто порушить заборони архангел Гавриїл може покарати блискавкою.

Захисна молитва архангелу Гавриїлу

Святий архангел Гавриїл, прошу у тебе захисту і допомоги. Захисти мене від підступів бісів і диявола. Віджени від мене сатану. Не дай злим і підлим людям в долю мою втрутитися. Збережи здоров'я сім'ї моєї і посіли в нашому домі світ навіки. В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа.

Раніше ми публікували православний календар на квітень 2024 зі святами за новим і старим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: