Церковне свято 4 липня 2022 / depositphotos.com

Святий Іуліан був сином сенатора-язичника і матері-християнки. Коли батько помер, мати забрала Іуліана, переїхала з ним в інше місто і виховала в християнських традиціях. 

У день повноліття Іуліан був схоплений противниками православ'я і доставлений до імператора. Ні умовляннями, ні обіцянками, ні тортурами язичникам не вдалося змусити юнака зректися Христа. Цілий рік його водили по місту, раз у раз піддаючи знущанням, потім кинули в темницю. Мати весь цей час слідувала за ним, молилася і просила сина бути сильним у своїй вірі.

Постав перед правителем, який вирішив, що жінка переконала Іуліана, хлопець знову викрив язичницьких ідолів, а мати сповідувала себе християнкою. Імператор наказав відрубати їй ступні за те, що вона слідувала за сином. Іуліана спіткала страшніша доля - його зв'язали, посадили в мішок, засипали всередину пісок і запустили гадів. Мішок зав'язали і кинули в море. Тіло мученика хвилями винесло на берег біля Олександрії, де його і поховала небайдужа християнка.

Відео дня

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 4 липня - Улян та Уляна.

Прикмети 4 липня

Народні прикмети сьогодні / ru.depositphotos.com
  • рослини вразила борошниста роса - боріться з нею сьогодні ж;
  • грім на Улянів день - довго буде погана погода;
  • 4 липня пройшов дощ і на вулиці душно - до дощу ввечері;
  • засохла липа у дворі - сім'ю чекає біда;
  • квіти липи, зібрані 4 липня - цілющі.

Сон з 3 на 4 липня - віщий.

Що можна робити 4 липня

Відмінний день, щоб зібрати липу і робити з неї чай. Наші пращури в цей день теж збирали квітки і варили з них відвари, які мали чудові бактерицидні і жарознижувальні властивості.

Що сьогодні не можна робити

Згідно з народними повір'ями, у цей день категорично заборонено рубати липу, інакше можна викликати серйозні проблеми зі здоров'ям. Православна церква не радить починати суперечки та сваритися, а також розлучатися та конфліктувати з коханими, інакше неприємна ситуація затягнеться надовго.

Вас також можуть зацікавити новини: