Вхід Господній в Єрусалим / фото ua.depositphotos.com

Вхід Господній в Єрусалим - це інша назва Вербної неділі. Це свято асоціюється з приходом весни і наближенням Великодня. Його завжди відзначають з радістю і нетерпінням, хоча історія дня зовсім не щаслива. Відзначають його в останню неділю перед Великоднем. У 2021 році свято випадає на 25 квітня.

Історія свята

Читайте такожВербна неділя: красиві листівки та найліпші побажання у віршах і прозіУ цей день церква згадує події з життя Христа після того, як він воскресив свого друга Лазаря. Після воскресіння товариша він поїхав до Єрусалиму. Жителі міста чули про скоєні Ісусом чудеса і зустрічали його як спасителя, який збере народне ополчення. 

Однак Ісус не збирався учавстовать в політичних чварах і не хотів слави: "Але Він ухилився від рук їх, і пішов знову за Йордан, на те місце, де раніше хрестив Іоанн". Згідно з Євангелієм, вхід Ісуса в Єрусалим був початком шляху його хресних страждань.

Відео дня

Головні традиції свята

В Єрусалимі дорогу Ісусу встеляли пальмовими гілками, а в наших краях в цей день головним символом дня є гілка верби. Вербові гілки освячують в церкві і несуть додому. Їх ставлять біля ікон або на столі. Також в цей день вживають вербові бруньки для здоров'я горла і зубів. 

Молодь на свято влаштовувала гуляння і катання на конях. У свято дозволяється вживати рибу і пити вино. Не можна важко працювати і лихословити в цей день. Також не варто сваритися, влаштовувати галасливі гуляння і поминати загиблих.

Вам також може бути цікаво: