Церковне свято 11 травня / depositphotos.com

Мученики Дада, Максим і Квінтіліан жили за часів імператора Діоклетіана. У період одного з язичницьких свят хтось доніс правителю, що троє братів не пішли на торжество, а поїхали до себе в село. Імператор відправив за ними воїнів, які виявили, що Дада, Максим і Квінтиліан моляться Христу.

Братів відвели до царя і умовляннями, а потім тортурами змушували зректися своєї віри і вклонитися язичницьким богам. Християни відмовилися, стверджуючи, що Господь благословить їх за страждання. Після довгих тортур мучеників позбавили життя усікновенням меча.

Відео дня

На честь пам'яті святих сьогодні відзначається народне свято 11 травня - Максимів день.

Православне свято 11 травня - день пам'яті апостолів Іасона і Сосіпатра

Іасон і Сосіпатр були апостолами з 70-ти. Обидва вони були учнями Павла і проповідували християнство на острові Корфу. Там їх ув'язнили в темницю, але навіть в ув'язненні апостоли продовжували свою справу і хрестили багатьох в'язнів. Цих людей, за наказом імператора, стратили, зануривши в чан з киплячою смолою. Та ж доля спіткала і інших віруючих.

Апостолів звільнили, але після того, як вони знову почали проповідувати, правитель наказав кинути в киплячу смолу і їх теж. Побачивши, що Іасон і Сосіпатр залишилися неушкодженими, багато язичників увірували в Христа. З тих пір апостоли вже відчували себе вільно і продовжували поширювати православну віру.

Прикмети 11 травня

Народні прикмети сьогодні / фото ua.depositphotos.com
  • ясний схід - влітку буде хороша погода;
  • бджоли сідають на певні рослини - урожай цієї культури буде багатим;
  • туман вранці - до вечора чекати дощ;
  • сильний дощ або злива - до врожайного року.

Сон в ніч з 10 на 11 травня збувається в найближчому майбутньому.

Що сьогодні не можна робити

У цей день необхідно особливо дбайливо ставитися до берези і березового соку. Існує повір'я, що не можна збирати сік з самотніх дерев - в них переселяються душі людей, які загинули не своєю смертю. Ще одне марновірство - не можна проколювати вуха і міняти сережки, інакше будуть проблеми зі слухом. Також не рекомендується планувати заручини - сім'я розпадеться.

Що можна робити 11 травня

Сьогодні потрібно збирати березовий сік, при цьому, тільки якщо на вулиці хороша погода, а цілющий нектар краще брати з верхньої частини дерева, а не нижньої. 

Березовим соком здавна поїли хворих для швидкого лікування, особливо від цинги, набряків, артриту, подагри, фурункульозу, вживали як протизапальний засіб.

Вас також можуть зацікавити новини: