Церковне свято 15 Листопада / depositphotos.com

Преподобний Маркіан жив поблизу міста Кіра і подвизався там в маленькій хатині. Незабаром про святого почули люди і стали приходити до нього за допомогою або порадою. Маркіан влаштував невелику обитель і став навчати бажаючих бути ближче до Господа. Згідно з легендами, у Маркіана був дар чудотворення і, коли він ночами читав молитви, йому світив небесний вогонь.

Православне свято 15 листопада - день пам'яті святих мучеників

Мученики Акіндін, Пігасій, Афоній, Елпідіфор і Анемподіст з дружиною постраждали за царя Сапора в IV столітті. Всі вони вірили в Христа і не погоджувалися відмовлятися від своєї віри.

Язичники довго мучили їх, намагалися спалювати в печі, але православні залишалися неушкодженими. Цар наказав вбити мечем всіх християн, в цілому тоді було вбито більше 7 тисяч чоловік.

Відео дня

Прикмети 15 листопада

Народні прикмети сьогодні / фото pixabay.com
  • пішов сніг в цей день - зима буде морозною і сніжною;
  • лелеки літають над дахом будинку - до теплих днів;
  • похмура погода і вогкість - незабаром стане тепло;
  • сильний дощ 15 листопада - зима буде дуже холодною.

Що сьогодні не можна робити

Наші предки вірили, що в цей день краще не вирушати в далекі поїздки, а залишатися вдома з сім'єю. Сваритися і ображатися теж не можна. Взагалі, 15 листопада - не найвдаліший день для зустрічей і спілкування з ким-небудь, краще від сторонніх людей триматися подалі. Так само точно небажано і віддавати борги.

Що можна робити 15 листопада

З давніх-давен з середини листопада слов'яни вже переставали працювати в полі. Це означало, що можна більше часу приділяти домашнім справам. 15 листопада - вдалий день, щоб зробити вдома генеральне прибирання, помити підлогу, випрати речі. Можна зайнятися рукоділлям. 

Вас также могут заинтересовать новости: