Церковне свято 16 травня / pixabay.com

Мученик Тимофій жив у III столітті за часів правління імператора Діоклетіана. Був церковним читцем в місті Віфаїді, в його володіннях знаходилося безліч цінних книг. Був одружений на дівчині Маврі, яка теж проповідувала християнство. Гонителі християн привели Тимофія до правителя Аріана, який зажадав віддати йому церковні книги.

Тимофій відмовився, тоді його стали вмовляти зректися від Христа, але мученик був твердий. Карателі покликали його дружину, але і вона не змогла переконати чоловіка. Правитель наказав розіп'яти закоханих обличчям один до одного, 10 днів тіла святих провели на хрестах.

Відео дня

На честь пам'яті мучеників сьогодні відзначається народне свято 16 травня - Мавра - зелені щі.

Православне свято 15 травня - день пам'яті Києво-Печерської ікони Успіння Пресвятої Богородиці

Дана ікона вважається однією з найдавніших, її дала грекам сама Діва Марія, як обраним нею для будівництва храму в Києві. Вона з'явилася грекам в 1073 році в Константинополі і веліла звести святиню. Ікона Успіння Пресвятої Богородиці знаходиться над головними вратами в лавру, і між ранньою і пізньою обіднею її спускають для прочан. Незважаючи на всі тяготи і катастрофи, які траплялися в Києві, ікона ця не постраждала.

Прикмети 16 травня

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН
  • немає роси на світанку - чекати дощів;
  • дуб розцвів - літо буде сухим;
  • зацвіла черемха - до теплого і жаркого літа;
  • співають солов'ї перед 16 травня - рослини дадуть багате цвітіння.

Що сьогодні не можна робити

У цю дату потрібно бути обережними з молоком, не пролити ні краплі, інакше в будинок прийдуть злі люди і принесуть з собою біди. Якщо ви плануєте працювати в городі, то знайте, що садити рослини повинні були тільки жінки - чоловікам до грядок торкатися не можна. Православна церква 16 травня забороняє впадати в зневіру, інакше такий стан може тривати 40 днів.

Що можна робити 16 травня

Згідно з народним календарем, цей день називається "Мавра Розсадниця", так як саме сьогодні потрібно пересаджувати капусту у відкритий грунт з розсади. У цей день жінки не повинні їсти хліб, інакше капусту поклюють кури. Після пересадки капустяної розсади її окропляли святою водою - для захисту від шкідників. Маврі або Марфі молилися про гарний врожай.

Вас також можуть зацікавити новини: