Церковне свято 20 лютого / depositphotos.com

20 лютого православна церква згадує преподобного Луку Елладського. Цей грецький святий жив понад тисячу років тому. Також сьогодні - день пам'яті преподобного Парфенія.

Народне свято 20 лютого 2023 відоме під назвами день Луки, Могущниця, Феня - спасови коріння. 

Православне свято 20 лютого - день пам'яті святого Луки

Лука Стіріот, або Лука Елладський жив в Греції в Х столітті. З малих років він допомагав людям і віддавав багато часу молитві, а після смерті батька вирішив стати ченцем. Спочатку 7 років жив відлюдником у церкві святих безсрібників Косми і Даміана у Вардусії. Пізніше, через вторгнення військ болгарського царя Симеона I був змушений переїхати в Коринф, а потім на 10 років в Патри, після повернувся в Яннімакі, де прожив 12 років. 

Відео дня

Молитва Луки була настільки сильною, що під час неї він піднімався в повітря. За сувору аскезу і велику любов до людей чвятий був наділений даром провидіння і зцілення хвороб - душевних і фізичних. 

У 44 роки преподобний став відлюдником і пішов на пустельний острів Ампелон, а потім оселився в горах Гелікон. Там він зібрав послідовників, і вони разом побудували церкву святої Варвари. Після смерті преподобного ця церква стала початком православного монастиря Осіос.

Похований святий у своїй келії, мощі святого Луки мироточили і зцілювали від найважчих хвороб.

Православне свято 20 лютого - день пам'яті преподобного Парфенія

Святий Парфеній жив у IV столітті. Його батько був дияконом у Мелітополі на Геллеспонті. Хлопчик не мав освіти, але з юних років слухав у церкві читання Святого Письма і намагався жити за його заповідями.

Спочатку він був рибалкою, ловив і продавав рибу, а все зароблене роздавав бідним. За своє добре ставлення до людей Парфеній отримав дар зцілення і вигнання бісів. 

Почувши про його милосердя єпископ Мелітополя Філіт висвятив Парфенія на священика, а пізніше митрополит Кізікський Аскал зробив його єпископом міста Лампсака. Своїми молитвами, промовами і євангельським способом життя святий зумів звернути місто в християнство: домігся дозволу руйнувати язичницькі капища і отримав гроші на зведення храму. 

Святий Парфеній все своє життя допомагав людям і зцілював будь-які хвороби, ніколи і нікому не відмовляючи. Його шанували багато віруючих. Помер святий в старості, залишивши у спадок зразок свого життя. 

Прикмети на 20 лютого

Прикмети 20 лютого / фото УНІАН

Ось які прикмети на Луку говорили про погоду:

  • якщо на Луку тане - до теплого літа;
  • хмари синього кольору - буде тепла погода;
  • червоне сонце на заході - літо буде холодним і вітряним;
  • гримить грім - бути поганому сінокосу.

Що можна робити 20 лютого

У День святого Луки багато молилися і думали про сенс життя і буття. Також 20 лютого поминали померлих предків і відвідували могили.

Традиційно на святого Луку пекли пироги з цибулею: кілька штук потрібно було залишити на порозі - для померлих родичів, а також роздати жебракам - на щастя. Вважалося, що все віддане повернеться радістю і благополуччям.

Що не можна робити 20 лютого

На Луку не можна сваритися, лаятися, таїти образи. Якщо в цей день зробити поганий вчинок, то він повернеться в стократному розмірі. Також вважалося, що 20 лютого не можна справляти весілля, так як це поминальний день. Якщо порушити заборону, то шлюб не принесе удачі і буде недовгим.

Вас також можуть зацікавити новини: