Церковне свято 21 липня 2022 / depositphotos.com

Відомо, що великомученик Прокопій був родом з Єрусалиму і служив у війську імператора Діоклетіана. Його батько був християнином, а мати - язичницею, але сам Прокопій завжди тяжів до православної віри. Одного разу, імператор відправив його до Олександрії для переслідування християн, де йому був посланий голос і знамення.

Після цього випадку Прокопій відмовився від переслідування і зруйнував вдома всіх язичницьких ідолів. Мати розповіла про все Діоклетіану, тоді Прокопія схопили і довго мучили, змушуючи відректися від Христа. Всіх тих, хто підтримав мученика, вбили, а потім стратили мечем і його самого.

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 21 липня - Прокопів день або Жнива.

Відео дня

Також в цю дату віруючі моляться Казанської ікони Божої Матері.

Прикмети 21 липня

Народні прикмети сьогодні / фото Annette Meyer, Pixabay
  • погода сьогодні хороша - можна сіяти озимі;
  • достигла чорниця 21 липня - достигло і жито;
  • бджоли агресивні - чекати засухи;
  • з цього дня починається сильна спека.

Що сьогодні не можна робити

Незважаючи на традиції наших предків, які свідчили, що в цю дату можна починати жнива, православна церква рекомендує відмовитися від земельних робіт. Також небажано проводити генеральне прибирання або що-небудь робити по дому. Віруючим заборонено лаятися і перебувати в зневірі - краще присвятити день благим справам.

Що можна робити 21 липня

Слов'яни в цю дату починали жнива - ходили на поле і читали спеціальні змови, а також приносили дари Богам. На честь свята влаштовували пишні гуляння - пекли пироги, водили хороводи і співали пісні. Православні віруючі сьогодні можуть помолитися Казанській іконі Божої Матері про допомогу в справах і захист від хвороб.

Вас також можуть зацікавити новини: