Церковне свято 23 квітня / pixabay.com

23 квітня церква вшановує пам'ять святого мученика Терентія і його 40 воїнів. Також сьогодні - Фомина неділя, або Антипасха. Розповідаємо про традиції дня і що не можна робити 23 квітня.

Церковне свято 23 квітня - день пам'яті святого Терентія

Терентій жив в середині III століття в Карфагені. У нього була дружина з 40 християн. Під час гонінь при імператорі Декії вони постраждали за християнську віру - відмовилися принести жертву язичницьким ідолам і потрапили в немилість правителя Фортунатіана.

Терентія і трьох його друзів кинули в темницю, а інших почали катувати, а потім повели на капище в очікуванні того, що воїни здадуться. Але ті почали молитися і просити Бога зруйнувати капище. У туж мить ідоли, стіни і дах розвалилися. За це мучеників стратили. Терентія і його друзів морили голодом - проте до них з'явився ангел і нагодував. Тоді всіх мучеників стратили. 

Відео дня

Народне свято 23 квітня 2023 називається Терентієв день.

Церковне свято 23 квітня - Фомина неділя, Антипасха

У першу неділю після Великодня святкують Антипасху, або Фомину неділю. 

Цей день назвали на честь одного з апостолів Ісуса, який засумнівався у воскресінні Вчителя. Коли воскреслий Ісус з'явився учням, Фоми не було, і він не повірив розповідям про воскресіння - поки сам особисто не побачить рани від цвяхів на тілі Христа. І коли на восьмий день після Великодня апостоли зібралися в будинку у Фоми, то їм знову з'явився Господь і запропонував Фомі переконатися в наявності ран на тілі. Після цього Фома увірував. Звідси і пішов вираз - "Фома невіруючий". 

Антипасха в перекладі з грецької - "замість Пасхи". У цей день в храмах проходить хресний хід і окроплюють святою водою.

В народі це свято називається Червона Гірка.

Прикмети на 23 квітня

Народні прикмети 23 квітня / pixabay.com

Прикмети цього дня говорили про погоду і врожай:

  • багато птахів на деревах - буде спекотне і сонячне літо;
  • якщо дощ в цей день - влітку посуха буде;
  • сильний вітер - до неврожаю;
  • спокійна ніч і тихий вечір - літо буде спекотним і без дощів;
  • у домі з'явилися маленькі павуки - до потепління.

23 квітня спостерігали за сходом сонця - якщо воно було в серпанку або мареві, то вважалося, що рік буде хлібородним. 

Що сьогодні не можна робити 

Цього дня не можна лаятися, скандалити і конфліктувати. Сьогодні потрібно відкласти важку роботу, прибирання і рукоділля, також не радять користуватися гострими предметами - ножицями і сокирою. Не можна в Фомину неділю відмовляти в допомозі. 

Що можна робити 23 квітня

У цей день можна піти до церкви, помолитися за померлих, сходити на цвинтар, подати милостиню. Існує традиція вмитися вранці святою водою - її заздалегідь залишали на ніч перед образами.

На Антипасху молодь влаштовувала гуляння - знімалася заборона на вінчання і весілля, тому хлопці і дівчата наглядали пару собі. Вважалося, що, якщо в цей день до будинку прийде бродяча тварина, її потрібно залишити у себе або прилаштувати.

Вас також можуть зацікавити новини: