Церковне свято 24 грудня / depositphotos.com

Данило народився в V столітті за молитвами матері, у якої довго не виходило народити дитину. Коли йому було 5 років, батьки хотіли віддати його в монастир, але ігумен відрадив їх. Досягнувши дванадцятирічного віку, Данило сам став ченцем. Важке чернече життя не задовольняло хлопця, він шукав великих подвигів. Дізнавшись, що святий Симеон подвизався на стовпі, Данило відправився до нього і отримав благословення на подвиги.

Дев'ять років прожив Данило в покинутому язичницькому храмі і одного разу йому далося бачення стовпа. Святий визнав це знаком Божим, звів стовп і подвизався на ньому. Виніс багато випробувань, в результаті отримавши від Господа дар прозорливості і чудотворення, дав безліч передбачень. Помер у 91 рік.

Православне свято 24 грудня - день пам'яті Нікона Печерського

Нікон Сухий жив в кінці XI - початку XII століття, походив з родини знатних і багатих киян. У 1096 році, коли був напад половців на Київ, його разом з іншими чернечими родинами Києво-Печерської лаври. Заможні кияни хотіли викупити своїх рідних, але Нікон відмовився.

Відео дня

Він вирішив, що Господу угодні його страждання і стійко переносив всі муки, які половці йому відвели. Три роки Нікона катували голодом, спрагою і насильством. В результаті іссох через те, що стік кров'ю від мук в полоні - звідси і прізвисько "Сухий". 

Прикмети 24 грудня

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН (Андрій Горб)
  • скільки снігу на Нікона - стільки трави буде навесні;
  • сороки голосно стрекочуть - скоро похолодає;
  • білки в одному дуплі туляться - чекати сильних морозів;
  • ворони кружляють і не можуть знайти місця - насувається буря.

Що сьогодні не можна робити

Наші предки вірили, що протягом усього дня краще без особливої потреби нікуди не виходити. Також краще лягти спати, як можна раніше, інакше темні сили вночі будуть мучити людину. 

Що можна робити 24 грудня

Православні віруючі в цей день можуть помолитися святим за здоров'я і благополуччя. Слов'яни в таку дату здійснювали обряди і захищалися від нечистої сили. Наприклад, люди ховали віники в комору, а діставали тільки вранці, тричі наклавши на них хресне знамення.

Вас також можуть зацікавити новини: