Церковне свято 24 травня / depositphotos.com

Святий Мокій був священиком в Македонії, активно боровся з язичниками, виходив на головні площі і проповідував християнство. Викривав іновірців і говорив людям, щоб ті вірили в Христа. Незабаром громадян це почало дратувати, вони схопили Мокія і передали в руки начальника. Там мученик піддався жорстоким тортурам, але залишався неушкоджений. Пізніше його відправили до Візантії і там обезголовили. 

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 24 травня - Мокий Мокрий.

Відео дня

Православне свято 24 травня - день пам'яті рівноапостольних Кирила і Мефодія

Кирило і Мефодій походили з міста Солуні, були дітьми благочестивих і знатних батьків. Після того, як брати залишили все мирське, вони пішли на гору Олімп, де подвизалися на подвиги і стали вивчати слов'янську мову. Саме вони згодом переклали на слов'янську мову багато книг і склали слов'янську абетку, без знання якої неможливо було б здійснювати богослужіння. Кирило і Мефодій відомі, як святі, які своїми працями поширили слов'янську мову по багатьох землях.

Прикмети 24 травня

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН
  • на Мокія мокро - літо буде дощовим;
  • жарко і сухо сьогодні - літо виявиться посушливим;
  • схід сонця багряного кольору - до гроз;
  • кінь гривою трясе - до дощу.

Сон в ніч з 23 на 24 травня попереджає про події, які відбудуться через 12 днів.

Що сьогодні не можна робити

Наші предки знали, що в цей день не можна займатися роботами на землі і що-небудь сіяти, інакше град поб'є посіви. Незаміжнім дівчатам заборонено підмітати - є ризик "вимести" всіх женихів. Також не рекомендується братися за нові справи - вони не принесуть бажаного результату.

Що можна робити 24 травня

Якщо ви давно хотіли закінчити будь-яку справу або розлучитися з людиною, то 24 травня - найвдаліший день. Для того, щоб залучити нову любов або удачу в цей період, за старих часів дівчата плели вінки з весняних трав і пускали їх по воді. Православна церква каже, що цю дату найкраще займатися благодійністю і проводити час з сім'єю.

Вас також можуть зацікавити новини: