Церковне свято 25 січня / depositphotos.com

Татіана народилася в Римі, в сім'ї сановника, який таємно сповідував християнство і виховав дочку в православних традиціях. Після досягнення зрілого віку дівчина не захотіла виходити заміж, а повністю присвятила себе Богу, стала дияконесою та всі свої сили віддавала церкві.

За часів правління Олександра Севера було споруджено гоніння на християн, Татіану схопили і привели в капище, де змушували принести жертву ідолам. Дівчина не погодилася, її довго катували, але вона залишилася неушкодженою. Господь почув молитви Татіани, язичницькі ідоли почали руйнуватися, а кати увірували в Христа. Не зумівши впоратися з Татіаною, її стратили мечем, пізніше та ж доля наздогнала і її батька.

На честь пам'яті святої сьогодні відзначається народне свято 25 січня - День Тетяни.

Відео дня

Православне свято 25 січня - день пам'яті Сави Сербського

Святий народився в 1169 році, був сином князя - людини, яка багато зробила для своєї землі. Він будував храми, поширював християнську віру, допомагав нужденним і вів благочестивий спосіб життя. У таких традиціях батьки виховали і сина, саме тому Сава не захотів одружитися і, почувши про гору Афон, відправився туди.

Пізніше Сава був пострижений в ченці, переконав батьків залишити все мирське і відправитися жити в монастир - так вони і зробили. Незабаром батько Сави помер, але з'явився до нього уві сні, де сказав, що Господь прославив свого раба. 

Сава повернувся до Сербії, коли католики стали проповідувати своє неправе вчення. Прийняв на себе сан святителя, заснував Сербську Церкву, знайшов єпископів, навчав їх і проповідував доброчесне життя. Знайшов собі наступника і відправився в Єрусалим, щоб поклонитися гробу Господньому. На зворотному шляху захворів і помер, мощі його виявилися нетлінними.

Прикмети 25 січня

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН
  • сонце яскраво світить - весна настане рано;
  • різке потепління на Тетянин день - літо буде спекотним і спекотним;
  • протягом дня йде сніг - літній період теж ознаменується зливами;
  • одружитися 25 січня - до довгого і щасливого сімейного життя.

Що сьогодні не можна робити

Православна церква суворо забороняє в цей день кому-небудь відмовляти в допомозі. Також не можна сваритися, інакше конфлікт затягнеться надовго. Прибирати 25 січня не можна, інакше свята Татіана нашле на вас біди і прикрощі. Те ж саме станеться, якщо ви будете ображати свою дитину.

Що можна робити 25 січня

Згідно з народними повір'ями, 25 січня - хороший день для професійних дегустаторів алкогольних напоїв. Вважається, що в цю дату краще напитися, тоді наступні 12 місяців проведете благополучно. Тверезість, навпаки, приведе вас до страждань.

Свята Татіана відома, як покровителька студентів, тому учні сьогодні можуть попросити її про допомогу в навчанні.

Для цього потрібно знайти предмет гардероба, який ви одягнете під час складання іспиту. Пропрасувати його праскою, примовляючи: "Як гладко гладжу, так і іспит здаю". Потім прибрати його з очей і надіти тільки в потрібний день.

Вас також можуть зацікавити новини: