Церковне свято 26 грудня / depositphotos.com

Євстратій, Авксентій, Євген, Мардарій і Орест постраждали від рук імператора Діоклетіана і Максиміана за часів гоніння на християн. Сталося це в ті часи, коли жителі Вірменії і Каппадокії увірували в християнство, а правителям донесли, що люди можуть повністю відокремитися від Римської імперії.

Святі викривали катів в жорстокості, твердо сповідували православну віру, за що були підвергнуті до мук. Святі мощі їх донині знаходяться в Римі. На честь пам'яті мучеників сьогодні відзначається народне свято 26 грудня - Євстрат - сонечку радий.

Православне свято 26 грудня - преподобного Никодима

Никодим народився близько 1320 року в Сербії, був вихований благочестивими християнами. В молодості пішов на гору Афон, де прийняв чернечий постриг. Там здійснював різні подвиги, читав Святе Письмо, боровся з демонами, які спокушали його. Пізніше став ігуменом у монастирі.

Відео дня

Для багатьох преподобний Никодим був учителем і духовним настоятелем - і ченці, і миряни прагнули до нього, щоб отримати пораду або повчальне слово. Никодим заснував кілька монастирів, але в пошуках усамітнення відправився до річки Тисмани. Там згодом був влаштований Тисманський монастир. 

Никодим багато молився, дотримувався суворого посту, володів даром зцілення і вмів виганяти бісів. Саме тому люди часто приходили до нього за допомогою. Помер преподобний в глибокій старості і після смерті був зарахований до лику святих.

Прикмети 26 грудня

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН, Денис Прядко
  • сороки сідають на сніг - чекати тепла;
  • вовки виють поблизу будинків - вдарять морози;
  • домашні тварини п'ють багато води - насувається хуртовина;
  • яка погода 26 грудня - таким і січень буде.

Що сьогодні не можна робити

Православна церква вважає, що в цей день не можна лаятися і підвищувати голос, інакше отримаєте проблеми з горлом. Також не рекомендується віддавати свій одяг, навіть в благодійних цілях - позбудетеся удачі. 26 грудня - невдалий день для проведення процедур, пов'язаних з ногами (педикюр, ванночки, депіляція і тд).

Що можна робити 26 грудня

Наші предки в цей день молилися святим про здоров'я і благополуччя, про зцілення хвороб. Також можна було складати плани і цілі на майбутній рік. 26 грудня - ідеальний час, щоб піклуватися про своїх близьких і проводити дозвілля в колі сім'ї.

Вас також можуть зацікавити новини: