Церковне свято 26 січня / pixabay.com

Святі Єрміл і Стратонік жили на початку IV століття при імператорі Ліцинії, який влаштував гоніння на християн. У ті часи кожен, хто вказував царю на православних, отримував нагороду. Так привели і Єрміла, який мав сан диякона. Ліциній запропонував йому бути служителем у язичницьких богів. 

Святий відмовився, тоді його помістили в темницю і через 3 дні випустили, знову озвучивши пропозицію. Єрміл і цього разу не погодився, його почали жорстоко катувати. Бачачи муки свого друга, Стратонік заплакав. Тоді Ліциній дізнався, що вони друзі, став мучити і його, а потім обох втопив у річці.

На честь пам'яті святих сьогодні відзначається народне свято 26 січня - Єрмілов день.

Відео дня

Православне свято 26 січня - день пам'яті преподобного Іринарха

Іринарх походив з селянської родини, займався торгівлею. Подорослішавши, вступив до Борисо-Глібського монастира в Ростові, ставши там ченцем. Для того, щоб посилити волю чоловіка, настоятель наказав замикати його в холодній келії і відправляти дзвонити в дзвони в морози. Іринарх твердо виконував всі вказівки, дякував Богові, на три роки подвизався на самоті.

Спав тільки 2 години на добу, решту часу присвячував випробуванням, праці і молитві. За такі діяння Господь обдарував святого даром прозорливості, а той передбачив навалу поляків у 1609 році. Помер святий в 1616 році, похований в монастирі, де і зараз багато хворих отримують зцілення.

Прикмети 26 січня

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН
  • у лісі чути тріск дерев - до затяжних морозів;
  • кішка спить догори животом і потягується - чекати потепління;
  • собака лежить, згорнувшись калачиком - до похолодання;
  • навколо місяця видно коло - скоро буде хуртовина.

Що сьогодні не можна робити

У цей день категорично не можна ображати домашніх тварин - це може погано для вас закінчитися. Краще навіть погодувати бездомну кішку, якщо буде можливість - святий Єрміл нагородить за це. Також не варто вмиватися до 13:00, сваритися і базікати зайве - ретельно стежте за своїми словами.

Що можна робити 26 січня

Наші предки вірили, що в цей день можна зцілити хворого, якщо посадити його на те місце, де любить спати кішка. А ось засипати з нею не можна - це, навпаки, призведе до хвороб.

Ви можете провести обряд на залучення грошей. Для цього вам потрібно взяти шерсть чорної кішки - зібрати по дому або вичесати тварину, не завдаючи їй шкоди. Потім покласти шерсть на зелену ганчірку, запалити свічку і капати воском на шерсть, малюючи трикутник. В цей час читайте змову:

Шерсть с кота сходит - денежная удача в жизнь приходит, сколько с кошки шерсти сойдет - столько удачи ко мне и придет. Волосок к волоску - монетка к монетке, будут звенеть в кармане как озорные детки, и день деньской ко мне идти будут - в понедельник, вторник, среду да четверг, пятницу, субботу и воскресенье, и на Пасху и на Крещение. Да будет так! Аминь!

В кінці згорнути тканину вмістом всередину, утворюючи мішок, зав'язати його і заховати на робочому місці. Кішку в подяку за допомогу обов'язково погодувати.

Вас також можуть зацікавити новини: