Церковне свято 26 травня / depositphotos.com

Мучениця Гликерія була родом з Фракії, народилася в сім'ї багатих і знатних батьків. Після їх смерті вона зреклася всього мирського і вирішила прийняти мученицький вінець за Христа.

У II столітті було розпочато гоніння на християн, а в тому місті, де жила Гликерия, відбувалися жертвопринесення. Вона прийшла до імператора і попросила у нього права їй першою віддати дари ідолам, як дочки знатної людини. Отримавши дозвіл, Гликерия зняла покривало зі своєї голови і оголила хрест Господній, після чого помолилася Богу про розтрощення ідолів.

Після цього пролунав страшний грім, ідоли посипалися, а Гликерию піддали страшним мукам. Люди, які бачили, що дівчина залишалася неушкодженою, самі увірували в Христа. Гликерія померла по своїй молитві до Бога, а мощі її вважаються чудотворними.

Відео дня

На честь пам'яті святої сьогодні відзначається народне свято 26 травня - Лукерія-комарниця.

Православне свято 26 травня - день пам'яті мученика Олександра

Мученик Олександр жив за часів правління імператора Максиміана в III столітті і був хоробрим воїном. Він сповідував християнство, тому коли правителі влаштували свято на честь оновлення язичницького храму, чоловік залишився вдома. Імператор бачив мужність Олександра і, посилаючись на юні роки воїна, умовляв його зректися своєї віри. Отримавши відмову, наказав довго мучити християнина, а потім відсікти йому голову.

Прикмети 26 травня

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН
  • вбити комара сьогодні - до появи ще більшої їх кількості;
  • мало комарів - до кінця травня дощів не буде;
  • немає комарів - урожай вівса і трави буде мізерним;
  • птахи почали співати до світанку - до дощу.

Сон в ніч з 25 на 26 травня говорить про швидкі зміни в житті.

Що сьогодні не можна робити

Згідно з народними повір'ями, в цю дату не можна віддавати нікому свої речі - разом з ними позбудетеся щастя. Великі витрати теж заборонені, а якщо ви зробите необдуману покупку, то в найближчому майбутньому опинитеся в тяжкому становищі. Розбитий посуд 26 травня - провісник нещастя, тому якщо випадково щось розбили, то зберіть осколки в ганчірку і закопайте подалі від будинку під старим деревом.

Що можна робити 26 травня

У народі сьогоднішнє свято називається "Лукерія-комарниця", так як саме в цей період з'являються комарі. З 26 травня по 21 червня вбивати їх не можна. Друга назва свята "Гречкосій" - люди починали сіяти гречку. Жінкам в цю дату краще займатися домашнім господарством і приготуванням страв для своєї сім'ї.

Вас також можуть зацікавити новини: