Яке церковне свято 27 листопада / depositphotos.com

Святий апостол Філіп був з числа дванадцяти, так само, як апостоли Петро і Андрій. У ранній юності він був відданий вчитися, дізнався про пришестя Месії і всім серцем хотів його побачити. Коли з'явився Іоанн Предтеча, Філіп покинув свою сім'ю і став учнем проповідника, а потім і Христа.

Апостол Філіп читав свої проповіді в Азії та Африці, за все життя зробив багато чудес. Одного разу в Греції він зустрів єврейського первосвященика, який намагався вбити святого Філіпа, але осліп.

Одне з найбільш значущих діянь апостола - звернення в християнство цілої країни Ефіопії (нинішньої Нубії). Помер апостол мученицько - його розіп'яли вниз головою.

Відео дня

Православне свято 27 листопада - день пам'яті святителя Григорія Палама

Григорій Палама народився в Константинополі в сім'ї знатних і багатих батьків. Отримав гарну освіту, був узятий імператором до двору. Однак швидко відчув втому і байдужість до розкішного життя, пішов на Афонську гору і став вести подвижницький спосіб життя.

Він відомий тим, що все життя боровся з позицією інших людей про те, що життя на самоті і молитві - це єресь. Григорій Палама називається захисником православ'я, його пам'яті присвячений другий тиждень Великого посту. За видатні заслуги святого нагородили саном архієпископа Фессалонітського. Будучи при цій посаді, Григорій зробив багато чудес як за життя, так і після смерті

Прикмети 27 листопада

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН
  • вранці з'явився іній - буде хороший урожай вівса;
  • теплий день - наступний рік не виявиться врожайним;
  • сніг 27 листопада - травень не порадує хорошою погодою;
  • ворони каркають - до відлиги.

Що сьогодні не можна робити

За старих часів вважалося, що 27 листопада на полювання виходять вовки. У цей період вони ще не слабшають від голоду, але вже хочуть поживитися ким-небудь. З цієї причини частішали випадки нападу хижаків на самотніх мандрівників або худобу. Слов'яни в цей день намагалися не ходити в ліс і без потреби взагалі не виходити з дому.

Що можна робити 27 листопада

Селяни з радістю зустрічали цю дату - закінчувався збір врожаю і роботи в полі. Також до кінця осені вже частина худоби була забита, тому господині готували смачні страви і ставили їх на стіл. Це було особливо важливо, так як з 28 листопада починається Різдвяний піст - люди намагалися насититися перед тим, як постити.

Філіппов день - початок "бабиних посиденьок". Влаштовувати галасливі гуляння і весілля вже було не можна, наші предки займалися благочестивими і спокійними справами. Дівчата збиралися в хатах, шили, ткали пряжу, розмовляли і розповідали історії.

Вас также могут заинтересовать новости: