Яке церковне свято 30 Квітня / depositphotos.com

Святий Зосима з самого дитинства цікавився духовним життям і прагнув пізнати праведний шлях християнства. У юнацтві він познайомився з ченцем Германом, який жив на Соловецькому острові. Разом святі побудували собі келію в 1436 році. Потім до них стали стікатися ченці та учні, вони звели собі храм і вибрали Зосиму ігуменом. З тих пір святий став відомий як духовний наставник і затятий захисник християнства, помер в 1478 році.

На честь пам'яті Зосими Соловецького сьогодні відзначається народне свято 30 квітня - Зосима Пчельник.

Православне свято 30 квітня - день пам'яті священномученика Симеона

Симеон жив в IV столітті і був єпископом Перським, відбувалося це за часів гоніння на християн за царя Сапора. Одного разу Симеон був схоплений і доставлений імператору. Його звинуватили в тому, що він переконує греків ненавидіти персів. Його змушували поклонитися язичникам, але він відмовлявся, тому був ув'язнений у темницю.

Відео дня

По дорозі до місця ув'язнення він зустрів ще одного християнина - Хусдазата, який відрікся від Господа через страх смерті. Зрадник, побачивши святого, розкаявся, визнав себе учнем Христовим і незабаром був убитий.  Так само точно стратили і святого Симеона, а разом з ним велика кількість православних християн.

Прикмети 30 квітня

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН
  • бджоли сідають на вишню - буде хороший урожай плодових;
  • багато сережок на вільсі - до хорошого врожаю вівса, багато шишок - вродить ячмінь;
  • бджоли літають ліниво - меду буде мало;
  • вранці пішов дощ - до ясного дня.

Сни, приснилися в ніч з 29 на 30 квітня, збуваються через місяць і розповідати про них нікому не можна.

Що сьогодні не можна робити

У цю дату відкривається "портал" в потойбічний світ, тому заборонено довго виглядати в дзеркало - нечиста сила потягне з собою. Також заборонено ввечері купувати або пекти хліб - його забирають з собою відьми, а на місце кладуть інший, який приносить хвороби тому, хто його з'їсть. Сховайте все віники і мітла в будинку, інакше їх можуть вкрасти злі духи і накликати хвороби - потім цим інвентарем підмітати буде вже не можна.

Що можна робити 30 квітня

Сьогодні люди особливо шанують бджіл, а бджолярі виставляють свої вулика на пасіку. Люди проводили спеціальний ритуал - накривали столи з хлібом, водою і сіллю, обходили вулики із запаленою свічкою і окропляли їх святою водою. Вимовляли змову:

Рой роїться - Зосима веселиться

30 квітня можна покуштувати мед, причому не обов'язково в чистому вигляді, але і додати в страви. Також в пошані була і медовуха - вважалося, що вона зміцнює здоров'я.

Вас також можуть зацікавити новини: