Церковне свято 4 червня / depositphotos.com

Святий Василіск жив за часів правління імператора Максиміана Галерія і був ув'язнений за свою християнську віру. Там, в ув'язненні, він почав готуватися до мученицького подвигу і був відпущений з темниці в рідний край, щоб попрощатися з близькими.

Василіск повідомив рідним, що бачиться з ними востаннє. Коли правитель дізнався про те, що варта відпустила Василіска, наказав зловити його, закувати в кайдани і знову посадити в темницю. На суді його змушували принести жертву язичницьким богам, але Василіск відмовився. Тоді йому відсікли голову, а тіло кинули в річку.

Відео дня

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 4 червня - день Василіска.

Православне свято 4 червня - день пам'яті праведного Якова Боровицького

Достеменно невідомо, ким був святий яків, але, згідно з переказами, він прославився, як великий чудотворець, тому що мощі його одного разу з'явилися поблизу селища Боровичі і від них виходило безліч чудес. Ці мощі спочатку встановили в каплиці, а потім і в храмі. Багато стражденних приходили до святині, щоб отримати зцілення або допомогу.

Прикмети 4 червня

Народні прикмети сьогодні / фото ua.depositphotos.com
  • літає безліч оводів - до хорошого врожаю огірків;
  • щавель виріс у великих кількостях - зима буде теплою і м'якою;
  • вранці стелиться туман - грибів буде багато;
  • дме північний вітер - дощів найближчим часом не чекати.

Що сьогодні не можна робити

У цю дату категорично заборонено що-небудь висаджувати на городі - урожай не зійде. За народними повір'ями, дружині не можна стригти чоловіка - ризикуєте вкоротити йому життя. Наші предки 4 червня не зберігали вдома сирі курячі яйця - відразу їх варили або використовували для приготування страв, так як вірили, що з яйця може вилупитися монстр Василіск.

Що можна робити 4 червня

Слов'яни використовували цей день, щоб провести обряди, в основному, любовні. Молоді дівчата плели вінки з березових гілок і кидали їх воду. Вінок пішов на дно - щастя не буде, залишився на плаву - чекати хорошого нареченого. Замість зламаних гілок на березі потрібно було зав'язати стрічку - дар природі. Травники і знахарі ходили в ліс, щоб зібрати цілющі трави - в цю дату рослини знаходили особливу силу.

Вас також можуть зацікавити новини: