Церковне свято 6 квітня / pixabay.com

Святий Артемон був родом з міста Селевкії, де отримав гарне виховання і освіту. Він був сучасником святих апостолів, які проповідували вчення Христа. У той день, коли апостол Павло прийшов в місто, Артемон вже був славний своїми справами і благочестивими думками. Саме тому святий Павло призначив його вчителем для людей і висвятив у єпископи Селевкії.

Артемон прийняв цей дар, став помічником і порадником для всіх нужденних, керував своєю паствою і вів доброчесний спосіб життя. Помер у глибокій старості.

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 6 квітня - Артемон - Дері полоз.

Відео дня

Православне свято 6 квітня - день пам'яті мучеників Стефана і Петра казанських

Стефан і Петро жили в XVI столітті в Казані, були татарами, але звернулися до Христа. Стефан страждав від хвороби ніг і, з'явившись до протоієрея, сказав, що якщо отримає зцілення - увірує в Спасителя. Хвороба відступила, тоді Стефан заявив, що буде молитися Господу і готовий винести будь-які страждання, заподіяні татарами, за зречення від помилкової віри. 

Так і вийшло - через деякий час був убитий іновірцями. Та ж доля спіткала і Петра - його вмовляли відмовитися від Христа, але він був непохитний, і після довгих тортур святого позбавили життя.

Прикмети 6 квітня

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН ( Янош Немеш)
  • різке потепління - чекати, що вдарять морози, але будуть вони недовгими;
  • якщо вивісити в ніч з 6 на 7 квітня мокрий рушник, а до ранку він висохне - урожай буде багатим;
  • сніг пішов 6 квітня - вродить гречка;
  • роса вранці - до хорошого врожаю проса.

Що сьогодні не можна робити

Церква суворо забороняє в цей день лихословити, лаятися і дозволяти собі думати погано про кого-небудь. Ображати людей і тварин категорично заборонено. Слов'яни в цю дату ніколи не працювали після обіду - вважали це поганою прикметою.

Що можна робити 6 квітня

На наступний день після Артемія віруючі відзначають Благовіщення - велике церковне свято, коли нічого робити не можна. Саме тому з раннього ранку і до обіду люди здавна намагалися виконати всі свої домашні клопоти. Ті, хто займається городом, йшли до церкви, щоб освятити насіння - така розсада дає більше врожаю.

Також в цю дату християни проводили обряди вигнання нечистих сил. Для того, щоб це зробити, потрібно розпалити багаття, підпалити палицю і обійти з нею навколо будинку за годинниковою стрілкою. Робити це потрібно ввечері, тоді злі духи обійдуть стороною ваше житло.

Вас також можуть зацікавити новини: