Яке церковне свято сьогодні, 7 квітня / ua.depositphotos.com

7 квітня за новим церковним календарем православні віряни згадують преподобного Георгія, митрополита Митиленського. Також цього дня - Хрестопоклонний тиждень Великого посту. Розповідаємо про традиції дня, його прикмети і заборони та кого вшановують у церкві 7 квітня за старим стилем.

7 квітня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

7 квітня за новим стилем (20 квітня за старим) - день пам'яті преподобного Георгія, сповідника, митрополита Митиленського.

Георгій з юності вів чернечий спосіб життя Георгій. За часів правління імператора Льва Ісаврянина він потрапив під гоніння іконоборців. Тоді ж його стали звати Сповідником.

Відео дня

На архієрейську кафедру міста Митилена (на острові Лесбос) Георгія поставили за правління Костянтина Порфирородного (780-797). У житії сказано, що Георгій вів чисте, цнотливе життя, подібне до ангельського. Він був дуже милосердною людиною і завжди допомагав нужденним. За це був наділений Господом даром чудотворення - умів зцілювати невиліковні хвороби і виганяти бісів.

815 року, за іконоборця Лева Вірменина, Георгія відправили на заслання до Херсона. Там через 5 років він і помер - за переказами, в годину його смерті над Мітиленом засяяла яскрава зірка.

***

У третю неділю Великого посту, 7 квітня 2024 року, відзначається Хрестопоклонна неділя. Дата однакова для юліанського і новоюліанського календарів, оскільки залежить від дат посту. Цього дня у храмах вклоняються головному символу християнства і спасіння людства - Чесному і Животворящому Хресту Господньому. Хрест, прикрашений квітами, урочисто виносять у храмах у суботу ввечері та здійснюють всенічне бдіння. Він залишається в церкві протягом усього тижня - до п'ятниці, тому четверту седмицю (тиждень) Великого посту також називають Хрестопоклонною.

Свято 7 квітня за старим стилем - Благовіщення Пресвятої Богородиці.

Про що говорять прикмети на 7 квітня

7 квітня - прикмети сьогоднішнього дня / фото Alicja / Pixabay

За прикметами дня судять, яким буде врожай:

  • вранці грім чути перед дощем - буде багатий урожай овочів;
  • грім без дощу - чекай увечері негоду;
  • на осиці багато сережок - до гарного врожаю гороху;
  • небо зоряне - буде багато ягід і грибів.

У народі кажуть: "Хороша калина - погана яровина" і зауважують - якщо цього дня йде дощ, то буде багато калини, а от урожай ярих буде поганий.

Що можна робити 7 квітня

У Хрестопоклонний тиждень ідуть до церкви, щоб помолитися і вклонитися Хресту. Триває Великий піст 2024 - тим, хто поститься, дозволяється гаряча їжа з олією.

У народній традиції в цей день і протягом усього тижня прийнято готувати випічку у вигляді хрестів. Іноді в неї кладуть житнє зернятко - щоб був хороший урожай хліба. Така випічка нагадує про страждання Христа і про те, що кожна людина несе свій хрест у житті.

Що не можна робити 7 квітня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити, - лаятися, сваритися, пліткувати, заздрити, ображати людей або тварин, відмовляти в допомозі.

У Хрестопоклонний тиждень не можна відмовляти в милостині і прохачам, заборонено веселитися і вживати алкоголь, порушувати традиції Великого посту.

7 квітня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Аркадій, Євдокія, Георгій, Данило, Прокіп і Петро.

Раніше ми публікували православний календар на квітень 2024 року зі святами за новим і за старим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: