Церковне свято 9 березня 2023 / pixabay.com

9 березня православні християни вшановують пам'ять Іоанна Хрестителя і відзначають Набуття глави Іоанна Предтечі. Народне свято 9 березня 2023 називається Іванів день. УНІАН розповідає, як правильно зустрічати 9 березня.

Церковне свято 9 березня - Набуття глави Іоанна Предтечі

Пророк Іоанн був тим, хто останній перед народженням Ісуса проголосив Його пришестя на землю і хрестив Спасителя в водах Йордану, а також засвідчив явище Пресвятої Трійці в день Хрещення.

Іоанн народився в сім'ї літньої пари - Захарії та Єлисавети. Про його появу на світ сповістив архангел Гавриїл, сказавши: "Багато хто народженню його зрадіють, бо він буде великий перед Господом". Святий народився на півроку раніше Ісуса і вижив під час побиття немовлят - мати сховалася з ним в пустелі. Там і провів він свої перші 30 років життя. Носив простий грубий одяг з верблюжої вовни, їв дикий мед.  У віці 28-30 років почав проповідувати про швидке пришестя Месії. 

Відео дня

Іоанн Предтеча хрестив у річці Йордан багатьох іудеїв, а також Ісуса. Під час хрещення на Христа зійшов Святий дух у вигляді голуба. Після цього Іоанн Хреститель проповідував і далі, але його схопили і кинули до в'язниці за наказом правителя Ірода Антипа. Іоанн викрив правителя в тому, що той відняв у брата дружину і одружився з нею. Предтечу стратили, відрубавши йому голову. Тіло святого поховали його учні, а про смерть повідомили Ісуса.

Церковне свято 9 березня називається Набуття глави Іоанна Предтечі. Існує три перекази про чудесне явище відсіченої голови святого віруючим: перше набуття відбулося в IV столітті, друге - в V столітті, третє - в IX столітті. 9 березня святкують перше і друге здобуття. Згідно з переказами, дружина царя Ірода Філіпа I не дозволила поховати голову святого разом з тілом. Тому служниця таємно винесла її в глечику і поховала на Оливковій горі в Єрусалимі. Коли на цьому місці почали будувати церкву, то виявили мощі пророка і сховали їх у храмі, який пізніше зруйнувався. Другий раз главу Іоанна знайшли двоє ченців-паломників - Хреститель з'явився їм і вказав на місце, де потрібно шукати. Ченці передали голову гончару, що зустрівся їм, і той все життя дбайливо зберігав голову, а перед смертю помістив мощі в посудину і передав сестрі. Потім главу Іоанна знайшли в печері біля міста Емесси і переправили її до Константинополя.

Прикмети 9 березня

Прикмети 9 березня / фото Georg Satzinger, Pixabay

За прикметами цього дня судять про весну і погоду:

  • якщо в цей день співають синиці - бути теплу;
  • якщо птахи прилетіли рано, то рік буде врожайним;
  • якщо на 9 березня немає снігу - до ранньої весни;
  • який день сьогодні - таким і Великдень буде;
  • птахи починають вити гнізда на сонячній стороні - літо буде холодним.

Вважається, що побачити сьогодні перших шпаків, жайворонків або лелек, які прилетіли - добрий знак.

Що можна робити 9 березня

У цей день молилися святому Іоанну про позбавлення від головного болю, а також просили здоров'я і гарного врожаю. Сьогодні можна займатися звичайними запланованими справами, але уникати перевтоми, намагатися уникати конфліктів. Також вважалося, що в цей день птахи починають вити гнізда, тому на деревах розвішували годівниці з зерном або шпаківні. 

Що сьогодні не можна робити 

Сьогодні не можна прати, щоб не відвадити достаток від дому. Не можна рубати дерева - до нещастя, і палити багаття - до розладу в сім'ї, а також забороняється брати в руки що-небудь гостре, навіть ніж або ножиці. Хліб за традицією в цей день розламували руками. У цей день заборонялося їсти круглі червоні овочі і фрукти - вони є символом свята. Не можна пити алкоголь і лихословити, співати і танцювати. 

Вас також можуть зацікавити новини: