Яке церковне свято 9 січня / pixabay.com

Святий Стефан відомий, як істинний шанувальник християнської віри, який постраждав за Господа у віці 30 років. Він все життя проповідував християнство і успішно перемагав іудеїв в суперечках. За це його обмовили, розповідаючи, що він богохульствує.

Стефан постав перед судом і виголосив промову про історію юдеїв, дорікаючи їм у тому, що вони женуть пророків. Під час проповіді святому з'явився Ісус, Стефан сказав про це людям, але ті закрили вуха і відвезли святого за місто, де били камінням. Від травм Стефан помер, а тіло його було залишено на поживу звірам, але його таємно поховали християни.

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 9 січня - Степани зимові.

Відео дня

Православне свято 9 січня - день пам'яті преподобномученика Феодора

Феодор народився в багатій родині, отримав чудову освіту у людини, яка передбачила йому швидку смерть. Пізніше Феодор вступив до монастиря і став пресвітером, за часів іконоборства відправився до Константинополя, де викрив у єресі царя і патріарха. 

За це його довго мучили і уклали в темницю, але після звільнення Феодор продовжував захищати ікони, за що правитель наказав на обличчі святого голками написати вірші (звідси ім'я - Феодор Накреслений). Святого знову заслали, в Сирії він помер від страждань.

Прикмети 9 січня

Народні прикмети сьогодні / фото ua.depositphotos.com
  • сонячний і морозний день - наступний рік буде врожайним;
  • ворони гніздяться на снігу - до потепління;
  • коні поводяться неспокійно - до снігової бурі;
  • на вулицях немає маленьких пташок - чекати снігопаду.

Що сьогодні не можна робити

Згідно з народними повір'ями, жінкам 9 січня заборонено займатися рукоділлям, шити і в'язати. Наші предки обережно поводилися з ріжучими предметами - в цю дату великий шанс отримати травму. Хліб сьогодні теж не можна різати - тільки ламати.

Що можна робити 9 січня

З давніх-давен на Русі в цю дату пастухи укладали договори з селянами, звідси пішла приказка: "Степанов день пастуха рік годує". Також 9 січня можна було влаштовуватися на роботу або кидати ту, що не подобається - роботодавець не мав права відмовити, інакше міг накликати на себе біду.

Ще одна традиція дня - частування сусідів і знайомих "колядками". Дівчата пекли пиріжки з прісного тіста і медові пряники, а потім з ними ходили в гості. Обов'язково потрібно було спекти кілька штук у формі різних звірів.

Вас також можуть зацікавити новини: