Яке церковне свято 20 серпня / pixabay.com

Мученики Марін і Астерій жили в III столітті і постраждали від рук правителя Галлієна. Марін був воїном і при отриманні посади зобов'язаний був дати язичницьку присягу. Молодий чоловік був християнином, тому відмовився. Єпископ Феоктист привів Марина до церкви і сказав вибирати між язичницьким і християнським Богом. Марін сповідував православ'я, за це його стратили. На страти був присутній сенатор Астерій, який пізніше поховав тіло мученика. За це імператор убив і Астерія.

На честь пам'яті до жертви Марина і Астерія сьогодні відзначається народне свято 20 серпня - День Марини.

Яке сьогодні церковне свято - день пам'яті Пимена Печерського

Пімен народився хворим і з дитинства просив батьків, щоб вони благословили його на чернецтво. Батьки відмовили, але принесли сина в Печерську обитель, щоб зцілити від хвороби. Там Пімен відчайдушно молився Ісусу, щоб той подарував хлопчикові можливість не повертатися в батьківський дім. Тоді уві сні до нього прийшли ангели з Євангелієм і чернечим одягом, запитавши, чи готовий Пімен прийняти постриг. Попередили, що, служачи Господу, він буде невиліковно хворий все життя.

Відео дня

На ранок ченці знайшли Пімена в одязі і зі свічкою в руках, а після - волосся його на гробі святого Феодосія і зрозуміли, що ангели постригли юнака. Пімен залишився в Печерській келії, незабаром до нього принесли такого ж хворого ченця. Пімен зцілив його у відповідь на обіцянку доглядати за братом. Але обіцянку стримано не було.

Пімен ніколи не скаржився на свій стан. Вірив, що краще страждати і гнити в цьому житті, але знайти пахощі і вічне життя після, ніж навпаки. Перед смертю він раптово зцілився, обійшов всі келії, сам відніс свою труну в печеру святого Антонія і помер. 

Прикмети 20 серпня

У цей день не можна ображати лелек / фото УНІАН, Янош Немеш
  • павуків не видно - погода погіршиться;
  • лелеки відлітають на південь - осінь буде ранньою і холодною;
  • зоря червона - чекайте дощів;
  • на Пімени-Марини не бачити в лісі малини.

Чого не можна сьогодні робити

  • гуляти ночами - можна надовго захворіти;
  • приймати необдумані рішення;
  • кричати на лелек і нешанобливо до них ставитися.

Жінкам заборонялося виходити на роботи в полі, замість цього потрібно пекти пироги з малиною і приносити нужденним. 

Що можна робити 20 серпня

У цей день наші предки готувалися зустрічати осінь. Жінки закривали сезон малини, тому готували різні страви з ягоди, випічку і варення. Також 20 серпня потрібно допомагати хворим на честь пам'яті про страждаючого Пімена Печерського. 

Вас також можуть зацікавити новини: