Яке церковне свято 17 грудня / pixabay.com

17 грудня православні шанують пам'ять мучениці Варвари - дівчини, яка постраждала від рук свого батька-язичника в ім'я Христа. Також сьогодні відзначається день пам'яті преподобного Іоанна Дамаскіна та день пам'яті святителя Геннадія.

Православне свято 17 грудня - день пам'яті преподобного Іоанна Дамаскіна

Іоанн жив у місті Дамаску в сім'ї благочестивих християн. Батько бажав дати синові кращу освіту, тому Бог послав Іоанну наставника - ченця Косму. Разом з Іоанном в сім'ї виховувався ще один хлопчик-сирота, якого, як сина, прийняв батько Іоанна.

Юнаки процвітали в науках, тому скоро каліф поставив Іоанна своїм найближчим радником і першим міністром. В епоху правління Лева Ісавра в Греції почалися гоніння на християн. Іоанн захищав православних, волаючи до віри і силі духу, але Лев Ісавр вдався до наклепу і сказав каліфу, що Іоанн хоче віддати церкву в руки греків. Каліф повірив і відсік Іоанну руку, а Богородиця зцілила його.

Відео дня

Тоді Каліф зрозумів, що помилявся, просив у Іоанна вибачення і пропонував колишню посаду при дворі. Іоанн відмовився і пішов у лавру. Там, живучи зі старцем, писав духовні книги і співи, прославляючи Господа. Помер у похилому віці в 776 році.

Що відзначає церква сьогодні - день пам'яті святителя Геннадія

Геннадій відомий, як єпископ Новгорода, який старанно боровся з єрессю. Спочатку подвизався на Валаамі, потім став архімандритом Чудова монастиря і в 1484 році покладений в архієпископи. Геннадій все життя дбав про те, щоб люди визнавали справжню віру і багато часу приділяв освіті духовенства у своїй єпархії. Помер в 1505 році в Москві.

Прикмети 17 грудня

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН, Валерій Шмаков
  • небо чисте - скоро настануть холоди;
  • тепло на Варварин день - наступного року буде хороший урожай;
  • люті заморозки - зима буде довгою і холодною.

Що сьогодні не можна робити

У цей день дівчатам категорично заборонено робити будь-яку роботу по дому, а також займатися рукоділлям. Виняток - можна вишивати. За старих часів наші предки освячували воду, а потім варили з неї кутю.

Що можна робити 17 грудня

Свята Варвара вважається покровителькою жінок, особливо вагітних і заміжніх. Тому в цей день можна сходити в храм і попросити святу про допомогу в сімейних справах.

Слов'яни 17 грудня пекли пироги з маком і пригощали ними тварин - вважалося, що тоді худоба буде краще плодитися. Також в Україні на Варварин день варили компоти і узвари, як обов'язкові напої свята.

Вас также могут заинтересовать новости: