Ігорівська ікона Божої Матері / колаж УНІАН

19 вересня 2023 за новим церковним календарем згадують благовірного князя Ігоря (Георгія) Чернігівського і Київського, а також мучеників Трохима, Дорімедонта і Зосиму Пустельника. Кого вшановують у цей день за старим церковним календарем, що можна і не можна робити та прикмети дня - розповідаємо в матеріалі.

19 вересня 2023 - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

19 вересня (2 жовтня за юліанським календарем) - день пам'яті князя Ігоря Чернігівського і Київського. Князь Ігор жив у ХІІ столітті й був сином Олега Святославовича, князя Чернігівського і Новгород-Сіверського, а також правнуком святого Ярослава Мудрого.

У ті часи точилися князівські міжусобиці між нащадками Ярослава - Ольговичами та Мстиславовичами. 1146 року київський князь Всеволод, старший брат Ігоря, призначив його своїм спадкоємцем. Так князь Ігор мимоволі опинився втягнутий у боротьбу за престол. 

Відео дня

Правив він менше двох тижнів - коли відбулася битва під Києвом із князем Ізяславом, то Ігореве військо зрадило князя та перейшло на бік противника, а самого Ігоря взяли в полон. Там він тяжко захворів і мало не помер, тоді ж князь попросив дозволу прийняти чернецтво, що незабаром і зробив у Феодорівському монастирі в Києві.

У монастирі Ігор одужав, а свій час проводив у молитві та покаянні. Але рік потому до нього в храм увірвався натовп ненависників Ольговичів - у цей час князь саме молився перед іконою Богоматері. Ігоря жорстоко забили до смерті. Це сталося 19 вересня 1147 року.

Увечері тіло князя внесли до Михайлівського храму, тоді присутні спостерігали диво: в один момент у церкві загорілися всі свічки. Вранці Ігоря поховали в монастирі святого Симеона, а біля його могили стали відбуватися чудеса. 1150 року Святослав Ольгович, князь Чернігівський, переніс мощі брата до Чернігова, у Спасо-Преображенський собор.

***

19 вересня згадують також про трьох святих мучеників - Трохима, Доримедонта, які жили в III столітті, і Зосиму Пустельника, який жив у IV столітті. Усі троє проповідували віру в Христа, тож потрапили під гоніння язичників, невдовзі Трохим і Доримедонт загинули. На Зосима, який жив у пустелі, нацькували лева. Але звір не зачепив святого - навпаки, став на його захист. Тому Зосиму Пустельника вважають покровителем тварин, птахів, а також комах, особливо бджіл. Але він також загинув за віру.

Церковне свято 19 вересня за старим стилем - день Архангела Михаїла, відомий як Михайлове чудо.

Прикмети на 19 вересня

Прикмети на 19 вересня / фото ua.depositphotos.com

За прикметами погоди цього дня орієнтувалися, якою буде зима:

  • на деревах з'явився іній - взимку буде багато снігу;
  • туман уранці - потеплішає;
  • береза вгорі стоїть зелена, а внизу гілки голі - до ранньої зими і теплої весни;
  • сині хмари ввечері - погода зміниться;
  • павутина літає на заході сонця - вночі буде мороз.

У народному календарі 19 вересня - свято Трохим і Зосима. Цього дня бджолярі зазвичай займаються пасікою - вважається, що мед, зібраний сьогодні, має цілющу силу. Його дають тяжко хворим, вагітним - від нудоти, а мамам-годувальницям - для збільшення молока.

Що не можна робити 19 вересня

У цей день є кілька заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • лаятися, влаштовувати скандали, плести інтриги - вважається, що подібні речі призводять до хвороб і злиднів;
  • відмовляти в проханні й скупитися;
  • прибирати в домі - можна вимести удачу і достаток;
  • йти на риболовлю, щоб не зустріти там нечисть. 

Вважається, що цього дня не можна сідати за стіл, не випивши молока з медом - інакше будуть проблеми з суглобами. 

Що можна робити 19 вересня

Святому благовірному князю Ігорю моляться про захист від зради, ворогів, про мир, просять зцілити від хвороб, зберегти сім'ю від лиха і допомоги у звільненні полонених. Святий Ігор - небесний покровитель чоловіків, які носять ім'я Ігор.

Святого Зосиму вважають покровителем бджіл, тому вранці цього дня слід з'їсти натщесерце ложку меду і запити теплою водою - для міцного здоров'я. 19 вересня слід обов'язково пригостити медом жебраків - щоб наступного року бути з медом. Якщо цього дня вмитися медовою водою, то довше будеш молодим. Традиційно 19 вересня готують оладки, які подають з медом і чаєм.

19 вересня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Ігор, Трохим, Микола, Гавриїл, Георгій, Олексій, Марія, Макар, Давид, Федір.

Раніше ми публікували православний календар на вересень 2023 з датами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: