Церковне свято 25 серпня / depositphotos.com

25 серпня в церкві вшановують мучеників Аникиту та Фотія. У народному календарі - Фотя Повітковий. Розповідаємо про святих, традиції дня і що не можна робити на церковне свято.

25 серпня 2023 - яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем

Аникита і Фотій жили в III-IV століттях у Нікомідії за часів правління імператора Діоклетіана. Аникита був військовим чиновником, але проте не підтримував політику імператора. Побачивши, що на міській площі встановили знаряддя для тортур - для залякування людей - Аникита виступив проти і накликав на себе імператорський гнів. Аникиту стали катувати, а потім кинули до диких звірів, які не чіпали святого. Після молитви Аникити стався землетрус і звалився язичницький храм Геркулеса, який поховав під собою чимало язичників. 

Аникиту стали катувати вогнем, але полум'я не заподіяло йому шкоди, намагалися колесувати - все було безуспішно. Мучителі пішли на крайні заходи і кинули святого в олово, що кипіло, але воно тут же охололо. Племінник Аникити, Фотій, спостерігав за цим і в якийсь момент крикнув, що язичницькі боги - не боги. Фотія разом з Аникитою кинули в темницю, а потім разом з іншими християнами спалили в печі. Вогонь не зачепив тіла мучеників, багато язичників після цього увірували в Христа.

Відео дня

Святих шанують 25 серпня за нинішнім календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) згадувати їх будуть 12 серпня.

Народні прикмети на 25 серпня

Народні прикмети на 25 серпня / pixabay.com

Прикмети дня говорять про те, якою буде погода, а також урожай озимих:

  • роси багато - найближчого тижня буде ясно;
  • погода похмура - до короткого бабиного літа;
  • туман стоїть над лісом - буде дощ;
  • якщо цього дня іній і перші заморозки - буде багатий урожай озимих, цибулі та часнику.

У народі 25 серпня - свято Фотія, Фотя Повітковий. За старих часів люди цього дня прибирали повітки - приміщення для зберігання корму, сіна, дров і городнього інвентарю, звідси і назва свята.

25 серпня - що сьогодні не можна робити

Заборони цього дня такі:

  • не можна сваритися і сперечатися на підвищених тонах - негатив повернеться в 10-кратному розмірі;
  • не слід відмовляти в допомозі;
  • заборонено влаштовувати гучні вечірки з алкоголем;
  • не рекомендують свататися цього дня - дівчина може відмовити або виникнуть проблеми під час весільних клопотів.

Головна заборона - вважається, що цього дня не можна проходити повз церкву, особливо незаміжнім жінкам, інакше ще довго не вийдуть заміж. Слід обов'язково зайти до храму, хоча б ненадовго, поставити свічку.

Триває Успенський піст - у цей день заборонена скоромна їжа, в тому числі й гаряча з олією, належить сухоїдіння.

Що можна робити 25 серпня

Цілителів Аникиту і Фотія молять про швидке одужання, зміцнення здоров’я рідних.

З цього дня починали сіяти озимі. Можна робити прибирання в коморі, на балконі, а також збирати обліпиху і заготовлювати її на зиму. 

Вас також можуть зацікавити новини: