Яке церковне свято 28 жовтня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

28 жовтня за новим церковним календарем згадують святу Параскеву Іконійську, відому як Параскева П'ятниця. Кого вшановують у цей день за старим стилем, про що моляться святій, народні прикмети і заборони дня - у матеріалі.

28 жовтня 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

28 жовтня (10 листопада за юліанським календарем) - день пам'яті святої Параскеви Іконійської. Параскева народилася в III столітті, в сім'ї сенатора в місті Іконій (сучасна Туреччина). Сім'я Параскеви була багатою, але дівчина з юних років вела аскетичний спосіб життя. Її батьки були християнами й особливо шанували п'ятницю - день хресних страждань Ісуса Христа, тому назвали доньку Параскевою (у перекладі з грецької - "приготування до суботи").

Параскеву також виховали в християнських традиціях, вона рано осиротіла, але не полишила віру. Це були часи правління імператора Діоклетіана, який влаштовував гоніння на християн. Потрапила під них і Параскева - вона відмовилася поклонятися язичницьким ідолам і стала жертвою мучителів. Після жорстоких тортур дівчину стратили.

Відео дня

Свято 28 жовтня за старим стилем - день пам'яті преподобного Євфимія, а також мученика Лукіана, пресвітера Антіохійського. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 15 жовтня.

Прикмети на 28 жовтня 

Прикмети на 28 жовтня  / ua.depositphotos.com

Прикмети цього дня говорять про те, якою буде зима і погода найближчим часом:

  • сонце на сході в хмарах - до негоди;
  • небо ясно-синє, комахи не сховалися і тьмяні зірки вночі - до теплої зими;
  • вечірнє небо чисте, а місяць у багряному світінні - зима буде морозною і сніжною;
  • сніг випав цього дня - наступного року буде багатий урожай хліба.

У народному календарі 28 жовтня - свято Параскева П'ятниця, Параскева Льняниця. З цього дня за старих часів починали м'яти і тріпати льон, за традицією перший пучок льону освячували в церкві і прикріплювали біля ікони святої.

Що не можна робити 28 жовтня

Цього дня, як і в інше церковне свято, є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • лаятися, з'ясовувати стосунки з родичами, чоловіками;
  • лихословити, бажати зла;
  • відмовляти в допомозі.

За народними прикметами цього дня також не можна багато сміятися - вважається, що в старості будеш багато плакати. Жінки цього дня не працювали - заборонялося прати, а також шити, в'язати, вишивати і прясти.

Що можна робити 28 жовтня

Святу Параскеву здавна вважали жіночою заступницею, а її образ у домі приносить благополуччя і щастя, береже від нечисті та хвороб. Його було заведено прикрашати квітами і травами, які також вважалися цілющими: їх прикладали до хворого місця, готували з них цілющі відвари, у настоях купали дітей, щоб не хворіли.

Святій Параскеві моляться про вдале заміжжя, сімейне благополуччя, про дітей, легкі пологи і здоров'я майбутньої дитини, а також просять підказати вихід із важкої життєвої ситуації. Також свята Параскева вважається покровителькою полів і худоби.

28 жовтня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Анна, Панас, Наум, Степан, Терентій, Тимофій, Микола, Іван, Максим, Арсеній.

Раніше ми публікували православний календар на листопад 2023 з датами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: