Церковне свято 22 червня / pixabay.com

Яке свято 22 червня у православному календарі, що потрібно зробити в цей день, а що - під суворою забороною - читайте в матеріалі.

Церковне свято 22 червня - день пам'яті святителя Кирила, патріарха Олександрійського

Святого Кирила шанують 22 червня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем, на який Православна церква України перейде з 1 вересня 2023 року, згадувати святого будуть 9 червня.

Кирило жив у IV столітті, був знатного роду з християнської родини. Будучи юним, Кирило пішов у Нітрійські гори, в скит святого Макарія, де провів шість років. Після цього Патріарх Олександрійський Феофіл посвятив його в диякони. Кирило став проповідувати, а після смерті Феофіла його обрали патріархом Олександрійської церкви.

Відео дня

Святитель Кирило керував церквою 32 роки і всіляко захищав християнську віру - вів довгу і виснажливу боротьбу з єретиками та іудеями. Але прославився патріарх не тільки цим: Кирило створив і залишив після себе твори - тлумачення на Євангелія від Луки, від Іоанна, Послання апостола Павла до Коринтян і євреїв і апологію на захист християнства.

Народні прикмети на 22 червня

Народні прикмети на 22 червня / pixabay.com

За прикметами дня судили, якими будуть погода і урожай:

  • вранці багато роси - буде хороший урожай;
  • ворони розкричалися - піде дощ;
  • пішов дощ - урожай буде поганим;
  • мурахи стали активними - до гарної погоди;
  • зоряна ніч - грибів в цьому сезоні буде багато.

У народі день пам'яті святителя прозвали Кирилів день та Кирило Сонцеворот, тому що він йде за літнім сонцестоянням.

Що не можна робити 22 червня

У цей день не можна з'ясовувати стосунки і сваритися. Суворо заборонено зневірюватися - це вважається одним з восьми головних гріхів.

Також не слід одягати чорне - щоб не очорнити собі життя. Не допускається лихословити в цей день - потрапиш в "чорну смугу".

У Кирилів день не радять розповідати про плани на майбутнє - задумане не збудеться.

Що можна робити 22 червня

У день святителя Кирила літо набирає повну силу, а сонце віддає всю свою енергію землі і рослинам. У цей день, як і на літнє сонцестояння, добре зустріти світанок.

22 червня слід очистити свій простір від непотрібного, позбутися від нехороших думок і звичок. У народі день вважається вдалим для сватання і весілля - сім'я буде міцною.

У святителя Кирила просять захистити від недоброзичливців і зла.

Триває Петрів піст - 22 червня можна їсти рибу і гарячу їжу з олією. Раніше ми публікували календар харчування на кожен день на Петрів піст 2023.

Вас також можуть зацікавити новини: