Церковне свято 25 червня / depositphotos.com

Розповідаємо, яке свято 25 червня відзначають православні, що не можна робити в цей день і про що помолитися святому Петру. 

Церковне свято 25 червня - день пам'яті преподобного Петра Афонського

Петра Афонського вшановують 25 червня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем, на який Православна церква України перейде з 1 вересня 2023 року, згадувати святого будуть 12 червня.

Петро жив у Греції, в VII-VIII століттях і був воєводою в Константинопольському війську. У 667 році, під час війни з сирійцями, Петро потрапив у полон. Його кинули в темницю, де він просидів довгий час, розмірковуючи чому його покарав Господь. Тоді ж він згадав, що хотів піти в монастир. Петро став молитися Миколи Чудотворцю і дотримуватися посту, йому неодноразово уві сні являлися святі, і якось воїн прокинувся без ланцюгів і зміг піти на свободу.

Відео дня

Він вирушив у Рим і постригся в ченці, а потім відправився жити на гору Афон. Святий провів 53 роки на самоті й молитві. Помер він у 734 році, святі мощі зберігалися в монастирі святого Климента там же, на Афоні.

Народні прикмети 25 червня

Народні прикмети 25 червня / pixabay.com

За прикметами дня судили, яким буде літо і урожай:

  • роса випала ввечері - літо видасться спекотним;
  • ясний світанок - буде хороший сінокіс;
  • дощ пішов - так і сіно косити доведеться.

День пам'яті преподобного Петра в народі назвали Сонцеворот або Рибалка - дні вже стають коротшими, а ночі - все довшими. 

Що не можна робити 25 червня

Серед заборон цього дня такі:

  • не можна лаятися, сваритися і скандалити - триває Петрів піст 2023;
  • не варто лягати рано спати, до півночі - можна проспати свої мрії;
  • не можна в цей день носити чорне - щастя забуде дорогу до дому;
  • не можна позичати сіль - віддаси достаток;
  • заборонено розповідати сни.

Вважається, що віддавати що-небудь з дому - взагалі погана прикмета. Але якщо ви самі вирішили щось віддати або подарувати людині - то це, навпаки, добре.

Що можна робити 25 червня 

У цей день потрібно помолитися святому Петру - його просять про заступництво і зцілення від хвороб. По можливості потрібно допомогти нужденним або подати милостиню.

25 червня добре піти на риболовлю - буде хороший улов, а потім приготувати рибний суп. Юшку потрібно приготувати в будь-якому випадку, навіть якщо "улов" буде з магазину: біла риба в страві - до білої смуги, червона - до любові. З останньою ложкою загадати бажання - обов'язково збудеться.

Тим, хто постить, в цей день дозволено їсти рибу, гарячу їжу з олією та трохи вина.

Вас також можуть зацікавити новини: