Церковне свято 22 серпня / depositphotos.com

Святий Матвій з самого дитинства вивчав Слово Боже за Священними Книгами. У той день, коли Ісус явив себе світові, Матвій повірив у нього і слідував за ним, за що був обраний до числа 70 учнів. На його честь люди відзначають народне свято 22 серпня - день Матвія.

Яке сьогодні церковне свято - день пам'яті апостола Матвія

Саме він був обраний до числа 12 апостолів замість Юди, проповідував Євангеліє в Єрусалимі та Юдеї. Багато подорожував світом з проповідями про Слово Боже. Багатьох людей навернув у християнську віру. 

Одного разу юдейський первосвященик Анан, який ненавидів Христа і дав наказ убити апостола Якова, наказав схопити Матвія і представити на суд. На суді Матвій сповідував християнство і говорив, що Ісус - єдиний Месія і істинний Бог. За це його побили камінням, а потім відсікли голову.

Відео дня

Свято 22 серпня - день пам'яті святих мучеників

Лев Ісаврянин позбавив престолу патріарха Германа і уклав у темницю. Віддав наказ знищити всі ікони. У Константинополі над дверима храму знаходилася ікона Спасителя, зроблена з міді. Новий патріарх і імператор наказали зняти її. Приставили сходи, воїн почав підійматися вгору, а городяни стали відштовхувати сходи від стіни, щоб воїн не зміг доторкнутися до ікони.

Він впав і розбився, а імператор стратив всіх, хто брав участь у заколоті. Деякі православні (Іуліан, Маркіан, Іоанн, Яків, Алексій, Димитрій, Леонтій, Фотій і Петро) опинилися в темниці, де їх жорстоко карали. Кожен стійко виніс муки заради Христа. Їх жорстоко катували, а потім відрубали голови.

Прикмети 22 серпня

Народні повір'я 22 серпня / фото ua.depositphotos.com
  • дощ в цей день - до поганої погоди до кінця літа;
  • сильні вітри - до холодної зими;
  • тиха і спокійна погода - до пізньої зими і теплої осені.

Що сьогодні не можна робити

На Матвія заборонено носити металеві прикраси та пити трав'яні настої, інакше стан здоров'я погіршиться. Дивитися на Місяць також категорично заборонено - накликаєте головний біль. 22 серпня утримайтеся від того, щоб потирати долоні, інакше на вас чекають фінансові неприємності.

Що можна робити 22 серпня

Православні в цей день приділяють особливу увагу читанню Біблії і відвідуванню храмів. Не забувають поститися, так як триває Успенський піст 2022. Люди збирають зелень з городу і заготовляють її про запас.

Вас також можуть зацікавити новини: