Яке свято 1 вересня / фото ua.depositphotos.com

У цей день в світі відзначаються День народження осені, Глобальний день пошуку талантів, День японських дельфінів, Всесвітній день написання листів.

В Україні - День знань (початок нового навчального року), в США - День подяки будівельникам і проектувальникам, День першої жінки-телефоністки, День курячого хлопчика, День подяки рудому коту, День шахів, День гірос, День "Немає ніякого сенсу", День кексів з вишнею, у Німеччині - День миру, в Новій Зеландії - День випадкової доброти, в Італії - Венеціанський кінофестиваль, у Перу - День посадки дерев, у Японії - День запобігання катастроф, у Вірменії - День знань, писемності та літератури, в Узбекистані - День незалежності, в Австралії - День акації, в Гондурасі - День прапора, у Британії - День тофу, у Тайвані - День журналіста, у Словаччині - День Конституції, в Еритреї - День революції, в Польщі - День ветеранів боротьби за незалежність, у Зімбабве - День секретаря.

Пам'ятні дати 1 вересня, річниці та події

У 1712 році місіонер Франсуа Ксав'є д'антреколь, перебуваючи в Китаї, відправив до Франції лист, в якому детально розписав секрет виготовлення китайського фарфору. Так Європа отримала технологію його виробництва.

Відео дня

У 1858 році перший трансатлантичний телеграфний кабель вийшов з ладу після менш ніж місячної експлуатації.

Читайте такожЯк працювати школи з 1 вересня: форма навчання, лінійки та дати канікулУ 1864 році був проведений перший пульманівський спальний вагон.

У 1864 році астроном Річард Каррінгтон виявив сонячні протуберанці.

У 1887 році Еміль Берлінер отримав патент за винахід грамофонної платівки.

У 1897 році в Бостоні відкрилося метро.

У 1902 році у Франції на екрани вийшов перший у світі науково-фантастичний фільм "Подорож на місяць" за мотивами твору Жюля Верна режисера Жоржа Мельєса. Цей фільм тривалістю 21 хвилину став одним з найзнаменитіших робіт режисера. Широке визнання прийшло до Мельєса в 1928 році. Його внесок у кіно був нарешті оцінений, Чарлі Чаплін назвав його "алхіміком світла". У 1931 році Мельєс отримав орден Почесного легіону. Режисер закінчив свої дні в пансіоні для престарілих акторів, до кінця життя сподіваючись знову повернутися до творчості.

1 вересня 1939 року почалася Друга світова війна - Німеччина напала на Польщу.

У 1951 році в Лондоні відкрився перший в Європі супермаркет.

У 1964 році в Києві був відкритий перший в Україні широкоформатний кінотеатр.

Читайте такожГороскоп карт Таро на вересень: що обіцяють карти кожному знаку ЗодіакуУ 1985 році в цей день американо-французька експедиція виявила місце залягання лайнера "Титанік" - в 325 милях на захід від канадського острова Ньюфаундленд, в північній частині Атлантичного океану на глибині 3750 метрів. З тих пір було піднято близько 5 тисяч артефактів, виявлених серед уламків "Титаніка". Біля останків корабля побувало безліч підводних човнів, субмарини доставляли туди туристів. Найбільша морська катастрофа 20 століття сталася 15 квітня 1912 року в Атлантиці, по дорозі з Саутгемптона (Великобританія) в Нью-Йорк (США). Під час свого першого рейсу найбільший у світі на момент побудови пасажирський лайнер "Титанік" зіткнувся з айсбергом і через 2 години 40 хвилин затонув. На борту перебувало понад 2200 осіб. На воду вдалося спустити 15 шлюпок і 2 плота. Загинули, за різними даними, від 1400 до 1517 осіб, врятувалися близько 700.

"Титанік" - Британський пароплав компанії "Уайт Стар Лайн" вражав своїми розмірами і архітектурною досконалістю; газети повідомляли, що довжина лайнера дорівнює довжині трьох міських кварталів, висота двигуна - висоті триповерхового будинку, що якір для "Титаніка" вулицями Белфаста тягла упряжка з 20 найсильніших коней. Компанія "Уайт Стар" обіцяла пасажирам повну безпеку, називаючи корабель, не інакше як,"непотоплюваний"... у травні 2006 року у віці 99 років померла остання американка-очевидець, що вижила при катастрофі "Титаніка". Шведка за походженням Лілліан Гертруд Асплунд, якій під час катастрофи було 5 років, врятувалася з матір'ю і братом у шлюпці. Асплунд була останньою, хто пам'ятав про те, як сталася трагедія, проте вона уникала публічності і рідко говорила про цю подію. Остання з пасажирів - Мілвіна Дін, якій на момент загибелі лайнера було 2,5 місяці - померла 31 травня 2009 року. Про сумнозвісний пароплав написані десятки книг, сотні статей і нарисів, про катастрофу лайнера зняті кінофільми.

У 2001 році в Україні набув чинності новий Кримінальний кодекс, в якому вища міра покарання замінена довічним ув'язненням.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 1 вересня вшановує пам'ять святих Тимофія, Фекла і Агапія, які були відомими праведниками і загинули за віру. Цей день є сприятливим для нових починань. У народі 1 вересня ще відзначається свято "Фекла буряк".

Що сьогодні не можна робити

Не можна пліткувати, розкривати свої і чужі секрети, обговорювати інших людей, заздрити. На "Фекли" це загрожує поганими наслідками. Ще не варто лагодити взуття та одяг.

Прикмети на 1 вересня   

Прикмети погоди 1 вересня / фото ua.depositphotos.com

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • місяць рогами вгору - до гарної погоди;
  • яка погода 1 вересня - такою буде осінь;
  • вранці туман - до сніжної зими.

Іменини 1 вересня

Іменини у Андрія, Тимофія, Миколи, Агапія і Фекли.

Вас також може зацікавити: