Яке свято сьогодні / фото pixabay.com

У цей день у світі відзначаються Свято розуму, Міжнародний день струсу, Міжнародний день начос, Всесвітній день профілактики йододефіциту, Міжнародний день кредитних спілок, День вирішення конфлікту.

В Британії - День Трафальгарского битви, День яблука, в США - День сильних духом, День квасолі гарбанзо, День домашніх тварин для ветеранів, День "Порахуйте свої гудзики", День "Перевірте свій кредитний рейтинг", День рептилій, День "Перевірте свої ліки", Фіолетовий четвер, День гарбузового чізкейку, День балаканини, День "Назад в майбутнє", в Таїланді - День любові до дерев, День гігієни зубів, День медсестер, в Лаосі - Свято світла, Свято повного місяця, в Індії - День пам'яті поліцейських, на Маршалових островах День згоди, на Британських Віргінських островах - День святої Урсули, в Узбекистані - День державної мови, в Сомалі День революції, в Єгипті - День військово-морських сил, в Австралії - Royal Hobart Show Day, в Гондурасі - День збройних сил, в Бурунді - День пам'яті президента Мельхіора.

Пам'ятні дати 21 жовтня, річниці та події

21 жовтня 1520 року португальський мореплавець Фернан Магеллан відкрив протоку, названу згодом Магеллановою.

Відео дня

У 1824 році англієць Джозеф Аспдін запатентував портлендський цемент.

У 1858 році в Парижі вперше був виконаний канкан. Це сталося під час прем'єри оперети "Орфей в пеклі" Ж.Оффенбаха.

Читайте такожКалендар весіль на 2022 рік: найщасливіші і нещасливі дніУ 1879 році американський винахідник Томас Алва Едісон випробував свою першу лампу розжарювання з вугільною ниткою. 

У 1915 році було передано перше трансатлантичне радіотелефонне сполучення з Арлінгтона (штат Віргінія, США) до Парижа.

У 1923 році перший планетарій відкрився в німецькому музеї в Мюнхені. Його продемонстрував професор Вальтер Бауерсфельд.

У 1926 році в цей день сталася трагедія з американським фокусником Гаррі Гудіні. Його називають одним з найвеличніших ілюзіоністів сучасності. Багато з його трюків були настільки небезпечними, що їх не ризикують повторювати через майже століття. Сам Гаррі не раз потрапляв до лікарні після своїх виступів. Він помер у 52 роки, під час гастролей. Смерть великого фокусника була безглуздою і трагічною...

22 жовтня 1926 року під час гастролей в Монреалі в гримерку до Гудіні увійшли троє студентів, один з яких, Гордон Уайтхед, був чемпіоном коледжу з боксу. Він запитав Гудіні, чи дійсно той здатний витримати кілька сильних ударів в живіт, нічого при цьому не відчувши. Гудіні, занурений у свої думки, кивнув, і студент несподівано завдав артистові два або три удари. Гудіні ледве зупинив його: "Почекайте, мені треба підготуватися", після чого напружив прес - "Ось, тепер можете бити". Студент вдарив пару разів і відчув залізний черевний прес Гудіні. Кілька днів Гаррі не звертав уваги на посилення болю в області живота.

Під час виступу в Детройті ілюзіоніст впав прямо на сцені, і його довелося госпіталізувати. Удари студента спровокували розрив апендикса, в результаті якого розвинувся перитоніт. Лікарі прогнозували швидку смерть, але ілюзіоніст протримався кілька днів, що досить довго для такого випадку. 31 жовтня 1926 року Гаррі Гудіні помер у Детройті, його тіло було доставлено в Нью-Йорк і поховано в бронзовому коробі, який він використовував для своїх трюків.

Після похорону з'явилися непідтверджені чутки про те, що фокусника отруїли його заздрісники. Внучатий племінник Гудіні Джордж Хардін в 2007 році наполягав на необхідності ексгумації тіла Гудіні, дотримуючись гіпотези, що його знаменитий родич став жертвою навмисного змови і був насправді отруєний отрутою. До речі, студент, який завдав фатальних ударів, не поніс за це ніякої відповідальності.

Читайте такожВихідні в листопаді 2021: скільки будемо працювати і відпочивати в наступному місяціЧерез 100 років з дня народження Гудіні (намічена дата була 6 квітня 1974 року, так як дані про місце і дату народження ілюзіоніста суперечливі) повинно було бути оприлюднено його заповіт, в якому будуть розкриті секрети його трюків. Багато газет на перших шпальтах спеціально залишили місце для екстреного повідомлення про заповіт. Але ні в зазначений день, ні в будь-який наступний жодна нотаріальна контора і жоден нотаріус не підтвердили факт існування самого заповіту. Цей вчинок іноді жартома називають "останнім фокусом Гудіні".

У 1944 році в Бермудському трикутнику загадково зник екіпаж американського корабля "Рубікон". Корабель був знайдений без пошкоджень, а на його борту перебувала тільки собака. Судно було у відмінному стані, якщо не вважати порваного буксирного троса, що звисав з носа корабля. 

У 1970 році в Корейській церкві відбулося одночасне вінчання 777 пар.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 21 жовтня вшановує пам'ять преподобного Трифона, архімандрита, і преподобної Пелагії Антіохійської. У народі день назвали "Пелагея і Трифон". В цей час наближення зими ставало все більш відчутним. Люди активно готувалися до холодів. 

Що сьогодні не можна робити

21 жовтня-підвищений ризик харчових отруєнь, побутових травм та дорожніх аварій. Будьте уважними. 

Прикмети на 21 жовтня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • хмари низько пливуть - чекайте сильних морозів найближчим часом;
  • на деревах не вся листя опала - зима буде теплою.  

Іменини 21 жовтня

Іменини у Пелагеї, Таїсії, Марії, Трифона, надії, Урсули, Павла, Гіларія, Тетяни, Миколи, Дмитра і Петра.

Читайте також: