Яке свято 7 січня / фото УНІАН ( Андрій Горб)

У цей день у світі відзначаються Православне Різдво Христове, Міжнародний день програмістів, День розплутування лижних слідів, Міжнародний день дурної ходи, День святої прядки.

У США - День древніх каменів, День випускання газів, День "Я наставник", День темпури, День бовдура, День "Я більше не збираюся це терпіти", в Єгипті - День богині Сехмет, в Камбоджі - День Перемоги над геноцидом, в Японії - свято семи трав "Дзиндзицу", у Вірменії - День поминання покійних, Мерелоц, в Ліберії - День піонерів, в Гані - День Конституції, в Італії - День прапора, День триколора.

Пам'ятні дати 7 січня, річниці та події

7 січня 1610 Галілео Галілеєм були відкриті чотири найбільші супутники Юпітера. Зараз вони носять назву "Галилеєві". Завдяки цьому відкриттю Галілей незабаром став найзнаменитішим вченим Європи. Книга, в якій він описав відкриття, мала сенсаційний успіх, навіть короновані особи поспішали обзавестися телескопом. Кілька телескопів Галілей подарував Венеціанському сенату, який на знак подяки призначив його довічним професором з окладом 1000 флоринів. До речі, німецький астроном Симон Маріус (1573-1624) одночасно і незалежно від Галілея відкрив всі чотири супутники Юпітера (1610), і дав їм імена Іо, Європа, Ганімед і Каллісто.

Відео дня

Історія розпорядилася так, що Галілея вважають першовідкривачем супутників, за якими закріпилися імена, дані Маріусом. Супутник Юпітера Ганімед має діаметр більший, ніж у Меркурія. Під поверхнею Європи виявлено глобальний океан, а Іо відомий тим, що на ньому діють найпотужніші в Сонячній системі вулкани. Каллісто - одне з найбільш кратерованих тіл в Сонячній системі. Поверхня супутника дуже стара, близько 4 млрд років, а його геологічна активність вкрай низька. У Юпітера є слабкі планетарні кільця. Супутники яскраві і обертаються по досить віддалених від планети орбітах, так що їх легко розрізнити навіть в польовий бінокль.

Юпітер досліджувався вісьмома автоматичними міжпланетними станціями НАСА. Найбільше значення мали дослідження за допомогою апаратів "Піонер" і "Вояджер", пізніше "Галілео". Останнім апаратом, який відвідав Юпітер, був зонд "Нові горизонти", що прямує до Плутона. На сьогоднішній день вченим відомо 79 супутників Юпітера, серед яких "Галілеєви" - найбільші.

У 1785 році француз Жан-П'єр Франсуа Бланшар разом з американцем Джоном Джеффрісом вперше перетнули Ла-Манш на повітряній кулі.

7 січня з 1935 року за рішенням IX Міжнародного конгресу наукової та прикладної фотографії вважається Днем винаходу фотографії. У цей день в 1839 році відбулося засідання двох французьких академій - Академії наук і Академії витончених мистецтв. На ньому фізик Домінік Франсуа Араго зробив докладну блискучу доповідь про результат багаторічних дослідів французького хіміка і винахідника Луї Дагера - методі отримання відбитка зображення (дагеротипу).

Він полягав у проектуванні камерою-обскура зображення на посріблену мідну пластину. Попередньо витриману в парах йоду пластину наступним етапом слід було обробити парами ртуті. Після цього виходила фотографія проектованого предмета. Перша фотокамера важила 50 кілограмів, мала пластини розміром 16,5х21,5 сантиметра. Читаючи лекцію, Араго стверджував, що камера проста в обігу і подібні фотографії зможе робити будь-хто. Потрібна лише невелика практика.

Сенсаційна лекція викликала фурор, і вже в цей же день перший дагеротипний фотоапарат був проданий за 25 тисяч доларів. Пластини для апарату коштували 5 франків. 19 серпня 1839 року метод отримання дагеротипу був представлений широкій громадськості.

Яке сьогодні церковне свято

7 січня - Різдво Христове у східних християн. Це - одне з найважливіших християнських свят і державне свято в більш ніж 100 країнах світу. У православ'ї Різдво Христове святкується 7 січня (на відміну від католиків, які відзначають його 25 грудня), входить в число двунадесятих свят і передується різдвяним постом.

Різдво Христове - це друге за величиною свято після Великодня. Вважається, що як ви проведете Різдво, таким і буде весь майбутній рік. Під час різдвяних свят вітають один одного словами " Христос народився!" і відповідають "Славимо його!". На свято прийнято ходити в гості до родичів і близьких і приймати їх у себе, пригощаючи всілякими смаколиками.

Що сьогодні не можна робити

Не можна займатися важкою фізичною роботою, свариться і лихословити. 

Прикмети на 7 січня      

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН, Денис Прядко

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • на небі багато зірок - рік буде багатим;
  • йде сніг - рік буде вдалим.

Іменини 7 січня 

Іменини у Віталія.

Вас також можуть зацікавити новини: