"Термінатор: темні долі" вийшов в українських кінотеатрах / Instagram, terminator

Ось уже 10 років голлівудські продюсери намагаються відродити кіномашину під назвою «Термінатор», але раз за разом зазнають поразки. Намацати формулу культових картин Джеймса Кемерона про «Скайнет» і роботів-вбивць не вдається. Що не роби, виходять пересічні фантастичні бойовики, про які всі забувають через місяць.

Читайте такожBloomberg: Ера квантових комп’ютерів почалася, але чи готовий світ?

Ось і новий (третій!) Перезапуск франшизи не викликав у глядачів довіри ще на етапі трейлерів. Цього разу продюсером картини став сам Джеймс Кемерон, який заявляв, що цей фільм стане поверненням серії до витоків. Зйомки довірили режисерові «Дедпула» Тіму Міллеру.

В результаті на світ вийшла стрічка «Термінатор: фатум», яка прямо продовжує історію перших двох частин, наплювавши на всі інші сиквели. 31 жовтня новий «Термінатор» вийшов на екрани українських кінотеатрів. Чи варто сходити на нього в кіно, розбирався УНІАН.

Вбити Термінатора 2

Фільм відразу ж бере бика за роги, наголошуючи на свій зв'язок з «Термінатором 2». Ось вам сцена з другого «Термінатора», а ось вам персонажі з другого «Термінатора». І абсолютно раптово - ось вам повне заперечення другого «Термінатора» і всієї його спадщини!

Серйозно, новий сценарій грубо і без прелюдій відправляє всю концепцію цього знакового фільму до смітника. Рішення вкрай спірне, та й реалізовано воно відверто погано. Обійдемося без спойлерів, але шанувальники «Термінатора» будуть шоковані, а незнайомі з другою частиною глядачі просто не зрозуміють суті того, що відбувається, адже сценаристи нікому нічого не пояснюють.

Поки цінителі другої частини оговтуються від побаченого, на екрані починає розгортатися сюжет. Тут з'ясовується, що «Фатум» насправді все ж копіює «Термінатора 2» сюжетно і естетично, але відтворити його атмосферу не може.

На звичайну мексиканську дівчину Дені (Наталія Реєс) нападає загадковий вбивця - присланий з майбутнього смертоносний робот Rev-9 (Габріел Луна). На виручку їй приходить солдат-кіборг Грейс (Маккензі Девіс). Надалі підключаються і старі - Сара Конор (Лінда Хемілтон) і термінатор серії Т-800 (Арнольд Шварценеггер).

Глядачеві пояснюють, що загрози «Скайнета» більше немає, йому на зміну прийшла кіберзброя «Легіон». Крім того, в майбутньому для війни з машинами людство відкрило біонічні технології, і може створювати суперсильних солдат-кіборгів.

Новий термінатор Rev-9 вміє розділятися на два незалежних тіла / Instagram, terminator

Новий Термінатор - про політику?

Кастинг фільму неодноразово лаяли за крін в сторону жінок, на догоду актуальному на Заході політичному порядку денному. Те ж можна сказати і про спробу увіткнути в фільм нарис на тему відносин між США та Мексикою (так, тепер у «Термінаторі» і таке є).

Насправді, набагато більше фільму шкодить загальна бідність сценарію і відсутність роботи з персонажами. Головною героїнею фільму за фактом є Грейс, лише вона отримує в картині хоч мінімальне розкриття. Її підопічна Дені - персонаж-функція, про яку глядачеві майже нічого не відомо.

Шварценеггер і Хемілтон сюжету не дуже-то й потрібні, але відповідають за гумор і відсилання до старих фільмів.

Чим може здивувати Термінатор?

Втім, це ж фільм про роботів-вбивць, як там справи зі стріляниною та гонитвами? Наша відповідь - слабо. За кілька днів до «Фатуму» в кінотеатрах показали 3D-версію «Термінатора 2», і попри різницю в 20 років він виглядає набагато ефектніше свого сіквела.

«Фатум» страждає від засилля CGI, і часом це сильно впадає в очі. Можливо, всьому виною невдала корекція освітлення, яка не тільки губить будь-які натяки на атмосферу, а й випинає недоліки комп'ютерної графіки. У фільмі є кілька гідних екшн-сцен, але немає нічого такого, що могло б здивувати глядача в 2019 році.

Новий фільм неминуче порівнюють з попередніми спробами перезапустити франшизу, і порівняння виходить для нього невтішним. Картина не може запропонувати нічого нового, адже буквально всі її ідеї вже з'являлись в попередніх частинах. Нові персонажі не викликають жодного інтересу, а спроба деконструювати «Термінатора 2» виявляється настільки незграбною, що виглядає як пародія.

Черговий «Термінатор» ризикує поповнити лави невдалих перезапусків франшизи, опинившись на одній полиці з такими ж амбітними картинами «Спасіння прийде» і «Термінатор: генезис».

Сходити на «Фатум» в кіно можна, якщо ви скучили за Шварценеггером, або відчуваєте гострий осінній напад ностальгії. Тільки не чекайте від фільму багато чого.

Дмитро Захаров