Продюсер Харві Вайнштейн \ REUTERS

У Голлівуді вітали обвинувальне рішення суду присяжних у справі продюсера Харві Вайнштейна. Актриса Роуз Макгоуен назвала день винесення цього рішення великим.

Читайте такожСуд над Вайнштейном: екс-продюсера визнали винним у зґвалтуванні та насильстві

"Маленька дівчинка, якою я була, коли мені робили боляче, в захваті ... Це великий день", - сказала вона. Актриса була однією з перших, хто розповів про сексуальні домагання Харві Вайнштейна.

Відео дня

За словами інших знаменитостей, вердикт приніс жертвам насильства надію на те, що їхні голоси будуть почуті.

У спільному листі актриси Ешлі Джадд, Люсія Еванс, Розанна Аркетт і 19 інших обвинувачів Вайнштейна назвали таким, що "розчаровує те, що сьогоднішній результат не забезпечує справжнього, повного правосуддя, якого заслуговує так багато жінок", але висловили подяку всім жінкам, які виступили проти Вайнштейна.

Між тим адвокат колишнього кінопродюсера Донна Ротунно сказала, що "бій ще не закінчено". "Харві неймовірно сильний. Він знає, що ми будемо продовжувати боротися за нього, і він знає, що це ще не кінець", - сказала вона.

67-річний колишній кінопродюсер, який колись був одним з наймогутніших людей в Голлівуді, напередодні був визнаний винним за двома епізодами: зґвалтування третього ступеня і сексуальний злочин першого ступеня.

В той же час його виправдали за найсерйознішим звинуваченням: у зґвалтуванні першого ступеня і сексуальному насильстві при обтяжуючих обставинах.

Вайнштейну загрожує до 25 років в'язниці за обвинувальними вироками стосовно двох жінок. Його адвокати кажуть, що він подасть апеляцію.

"Я невинний. Як це може статися в Америці?" - процитував слова свого клієнта адвокат Вайнштейна Артур Айдала.

Вайнштейну також висунуто обвинувачення в Лос-Анджелесі - в нападі на двох жінок у 2013 році.

В цілому щонайменше 80 жінок звинувачували його в сексуальних домаганнях, що тривали по суті протягом десятиліть. Серед них актриси Гвінет Пелтроу, Ума Турман і Сальма Хайєк.

Однак далеко не всі ці звинувачення привели до кримінальної справи, оскільки випадки насильства сталися давно і на даний момент за деякими з них вийшов термін давності.

Славу Вайнштейну принесла робота в якості продюсера над фільмами "Кримінальне чтиво", "Англійський пацієнт", "Закоханий Шекспір" і багатьма іншими.

Після вердикту суду присяжних Вайнштейна доставили в нью-йоркську лікарню через біль у грудях. Звідти його мають перевести у в'язницю на острові Райкер, де він буде очікувати на винесення вироку, який оголосять 11 березня. Вайнштейну загрожує до 25 років ув'язнення.

Суд присяжних у складі семи чоловіків і п'яти жінок виніс своє рішення про винність Вайнштейна вранці в понеділок, 24 лютого після п'яти днів дебатів.

Вайнштейн, який заперечував усі звинувачення, був визнаний винним у сексуальному насильстві по відношенню до своєї колишньої асистентки Мімі Хейлі в 2006 році і зґвалтуванні актриси Джесіки Манн у 2013 році.

Після оголошення вердикту Вайнштейн не виявив будь-яких емоцій і спокійно розмовляв зі своїм адвокатом Донною Ротунно. Однак суддя розпорядився негайно відправити його у в'язницю. Вайнштейна оточили судові пристави, які наділи на нього наручники і вивели із зали суду.

Звинувачення проти Вайнштейна вперше прозвучали в жовтні 2017 року, коли New York Times розповіла про інциденти, що мали місце десятиліття тому. Вайнштейн тоді вибачився, визнавши, що "завдав багато болю" жінкам, але відкинув звинувачення в насильстві.

По мірі появи десятків нових звинувачень Вайнштейн був звільнений з ради директорів компанії і фактично вигнаний з Голлівуду.

Розслідування кримінальної справи було розпочато в Нью-Йорку в кінці 2017 року, але Вайнштейну не було пред'явлено звинувачення до травня 2018 року, коли він здався поліції.