Кадр з фільму "Ейр" / фото Amazon Studios

Вполювати Майкла Джордана: огляд фільму "Ейр" від Бена Аффлека з Меттом Деймоном

12:13, 07.04.2023

6 квітня в український прокат вийшла біографічна спортивна драма "Ейр" від режисера Бена Аффлека з його найкращим другом Меттом Деймоном в головній ролі. УНІАН ділиться враженням, чому цей фільм – набагато більше, ніж просто історія про баскетбол і кросівки, та чому його варто подивитися в кінотеатрі.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Ейр" (Air).

В основу сюжету фільму лягла реальна історія про те, як продавець кросівок з фірми Nike Сонні Ваккаро та співзасновник компанії Nike Філ Найт у середині 80-х років минулого століття створили справжню революцію в індустрії спортивного взуття.

1984 рік. Сонні Ваккаро, простий чоловік трохи за 40, не в найкращій фізичній формі та з невлаштованим особистим життям, але з величезною вірою у те, що він робить, та глибокими знаннями в баскетболі, їздить по університетах краї ни в пошуках молодих перспективних спортсменів, з якими Nike могла б заключити рекламний контракт. На той момент у "баскетбольного" відділу компанії справи йдуть не дуже – на ринку вони мають мізерну частку, порівняно зі своїми головними конкурентами з Converse та Adidas, а зіркові баскетболісти не хочуть мати з ними справ. Ось-ось – і відділ взагалі прикриють, якщо вони не укладуть дійсно вигідну угоду.

І поки інші колеги пропонують сконцентруватися на гравцях скромніше та укласти кілька невеликих угод з різними спортсменами, щоб хоч якось прогоріла, Ваккаро робить ставку лише на одного гравця, на якого він готовий витратити весь бюджет і навіть більше. Він хоче підписати контракт із молодим багатообіцяючим баскетболістом Майклом Джорданом, який тільки-то починає своє сходження на спортивний Олімп, адже Ваккаро вірить, що у нього велике майбутнє, а, відповідно, з часом він принесе компанії великі гроші. Ось тільки є одна проблема… Джордан – давній фанат іншого бренду і не хоче мати жодних справ з аутсайдерами. Тоді Ваккаро, порушуючи усі правила гри, вирішує достукатися до спортсмена через його… маму. Адже, як каже один з його колег, саме вони все вирішують в "чорних" сім'ях. І починається ризикована гра, на кону в якій для Ваккаро і його команди – абсолютно все.

Режисер та актори

50-річний Бен Аффлек багатьом глядачам доволі довго був відомий скоріше як актор з блокбастерів – "Армагеддон", "Перл-Харбор", "Шибайголова", "Бетмен проти Супермена", "Ліга справедливості", а також завдяки таблоїдам, які щосили смакують його особисте життя. Чого тільки варта його любовна історія з Дженніфер Лопес!

Однак деякі глядачі будуть здивовані, коли дізнаються, що насправді Аффлек досяг куди більшого успіху на режисерському терені. Фільм "Ейр" став вже п'ятою повнометражною ігровою роботою Бена Аффлека після "Бувай, дитинко, бувай", "Місто", "Арго" (за нього він отримав свій другий "Оскар") та "Закон ночі". Так, це не так вже й багато, тим не менш, кожна (ну, майже кожна) режисерська робота Аффлека була справжньою подією у світовому кіно. Тож і від "Ейр" усі очікували багато – особливо після не надто успішного попереднього його фільму "Закон ночі".

Крім того, Аффлек зіграв одну з головних ролей у фільмі – співзасновника і гендиректора Nike Філа Найта, персонаж якого у кожен вирішальний момент набирався сили "послати" всіх та все куди подалі та ризикнути.

Ну а центральним персонажем у фільмі став Сонні Ваккаро, якого блискуче втілив Метт Деймон – шкільний друг Аффлека, з яким вони вже більше 30 років йдуть пліч-о-пліч як друзі та творчі/бізнес-партнери. Власне, разом вони і пробилися у "велике кіно", написавши сценарій до фільму "Розумник Вілл Гантінґ", за який в 1998 році ще зовсім молоді митці отримали свій перший "Оскар". З тих пір вони ще не раз зіграли разом, а спродюсували – ще більше гучних фільмів.

Загалом, каст у фільму видався першокласний, і кожен персонаж був максимально розкритий. Так, Джейсон Бейтман ("Озарк", "Нестерпні боси", "Піймай шахрайку, якщо зможеш") зіграв вірного колегу Ваккаро з відділу маркетингу Роба Штрассера, Кріс Такер ("П'ятий елемент", "Година пік") – одного з керівників "баскетбольного" відділу, балакучого Говарда Вайта, а Меттью Мехер ("Бувай, дитинко, бувай", "Привіт, завтра") – дизайнера кросівок Пітера Мура, що саме переживає кризу середнього віку.

Кріс Мессіна ("Арго", "Аферистка") зіграв самовпевненого спортивного агента Девіда Фалька, а ще одна невеличка, але важлива роль у фільмі дісталася Марлону Веянсу ("Дуже страшне кіно", "Реквієм за мрією").

Тим часом, Віола Девіс ("Прислуга", "Вдови", "Загін самогубців", "Королева-воїн") зіграла мати Майкла – Делоріс Джордан. Кажуть, що оскароносну акторку в цій ролі хотів бачити сам Майкл Джордан. Мати спортсмена й досі відіграє важливу роль в його житті та кар'єрі, і саме їй він завдячує усім, чого досяг. Тож, і в її ролі він хотів бачити дійсно потужну акторку.

Самого ж Джордана у фільмі жодного разу повноцінно не показали – лише силует зі спини чи окремі частини тіла, та й реплік в нього фактично не було. Мовляв, нехай легенда залишається недосяжною.

Прем'єра фільму відбулася ще 18 березня 2023 року на кінофестивалі SXSW в Техасі, й за підсумками перших рецензій він отримав дуже високі оцінки. Критики хвалили стрічку за все – режисуру, сценарій, акторську гру і загальну атмосферу.

Наразі на IMDb фільм має оцінку 7,8 балів з 10, а на Rotten Tomatoes – 95% схвалення від критиків з позначкою "Сертифікована свіжість" і 98% від широкої аудиторії. Тим часом, на Metacritic кіноексперти дали йому 77 балів, а глядачі – 6,4 бали, що в обох випадках відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Якщо за синопсисом вам може здатися, що це занудний напівдокументальний фільм виключно для вузької аудиторії, яка цікавиться баскетболом та спортивними брендами, то ви помиляєтесь. Насправді, вам не потрібно знати якихось особливих деталей, окрім загально відомих фактів, що Майкл Джордан – це наразі найкращий баскетболіст світу усіх часів, а Nike – це один з лідерів світової індустрії спортивного одягу та взуття. Навіть баскетбол любити не потрібно. Фільм буде зрозумілий будь-кому, навіть без попередньої матчастини. Більш того, він легко захоплює глядача, для якого тема, здавалося б, доволі далека.

Водночас, якщо ви навпаки добре обізнані в цьому питанні та знаєте, чим все скінчилося в реальному житті, вам все одно буде цікаво дивитися фільм, а майже дві години екранного часу пролетять на одному диханні – завдяки його подачі, темпу, напрузі, гумору, поступовому розкриттю персонажів та майстерності усієї команди, що працювала над фільмом. Крім того, у фільмі просто блискуче показана атмосфера 80-х – з музикою, одягом, машинами та культовими символами, а ще нарізками з газет та архівних відео. Дивитися це одне задоволення.

Зрештою, "Ейр" – це фільм не про баскетбол і навіть не про кросівки. Це фільм про становлення зовсім нової моделі бізнесу, яку вдалося просунути аутсайдерам, в яких ніхто не вірив, навіть вони самі. Це фільм про досягнення своєї мрії усупереч усім перешкодам. Глядачі люблять такі історії. Особливо фільм сподобається тим, кого не залишили байдужими такі картини, як "Людина, яка змінила все" (2011), "Гра на пониження" (2015) чи "Аутсайдери" (2019).

Загальна оцінка – 8 з 10 балів.

***

Про інші актуальні кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів квітня 2023 року.