Кадр з фільму "Загадкове вбивство 2" / фото Netflix

"Загадкове вбивство 2", "Тетріс" та австрійське кіно: що подивитися на вихідних

07:33, 30.03.2023
8 хв.

Цього тижня головні кіноновинки тижня варто шукати онлайн. Так, Netflix випустить детективну комедію "Загадкове вбивство 2" Адамом Сендлером і Дженніфер Еністон, а Apple TV+ представить біографічну драму "Тетріс" з Тероном Еджертоном. Тим часом, в столичних кінотеатрах стартує фестиваль " Тиждень австрійського кіно". Про ці та інші новинки тижня читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок тижня – як в кінотеатрах, так і онлайн.

Цього тижня головною кіноновинкою тижня в Україні мав би стати неонуарний екшн-трилера "Джон Уік 4" (John Wick: Chapter 4) з Кіану Рівзом у головній ролі. Однак оскільки фільм таки офіційно вийшов в Росії, ще й на тиждень раніше ніж в Україні, УНІАН вирішив утриматися від заохочування української аудиторії подивитися цей фільм в кінотеатрах. Адже по суті "Джон Вік 4" став першим великим блокбастером, який офіційно показують російській публіці після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, коли більшість кіногігантів покинули ринок країни-окупанта на знак солідарності з нашою країною. Втім, схоже, для творців "Джон Віка 4" російські гроші виявилися важливішими за совість та репутацію. Тим часом, фільм вже збирає чималу касу в РФ та активно забезпечує заробітком російські кінотеатри і дистриб'ютора, які потім сплатять податки до бюджетів РФ, а далі ці гроші будуть направлені на війну проти України.

Ми ж переходимо до огляду фільмів, незаплямованих прихильністю до російського ринку.

Тиждень австрійського кіно 2023

(Австрія, фестивальне)

З 30 березня до 5 квітня в київському кінотеатрі "Жовтень" відбудеться 11-й  за рахунком щорічний кінофестиваль "Тиждень австрійського кіно". Програма заходу охоплює найбільш яскраві та резонансні австрійські картини 2021-2022 років – до неї ввійшли 5 фільмів різних жанрів для глядачів різного віку.

Відкриє фестиваль комедія "Ризики й побічні ефекти" (Risks And Side Effects) Міхаеля Крайсля. У центрі сюжету – жінка, яка потребує пересадки нирки. Ідеальним донором для неї може стати її чоловік. Утім він на таку операцію погоджуватися не поспішає. За цю роль виконавець головної чоловічої ролі Томас Мрац був номінований на Австрійську кінопремію в категорії "Найкращий актор".

Ще одна комедія в програмі – "Ріміні" (Rimini), що є нової роботою провокаційного австрійського режисера Ульріха Зайдля ("Імпорт-Експорт", трилогія "Рай"), одного з найавторитетніших режисерів європейського авторського кіно. Картина отримала свою назву від курортного містечка Ріміні в Італії, де мешкає головний герой – колись відомий співак, який тепер підробляє в готелі, розважаючи туристів та нечисленних фанаток. Раптом його сірі будні перериваються появою дорослої доньки, яку він колись покинув. Фільм був представлений на торішньому Берлінале, а також став призером фестивалю Diagonale.

Біографічна драма "Альма й Оскар" (Alma & Oskar) Дітера Бернера поверне глядачів у атмосферу світського Відня початку 20 століття. Стрічка розповідає про бурхливий роман, який виник між знаним австрійським художником Оскаром Кокошкою та амбіційною композиторкою Альмою Малер, яка стає його музою.

Стрічка "Не на своєму місці" (Matter Out of Place) – це нова робота титулованого австрійського документаліста Ніколауса Ґейргальтера, відзначена торік "Зеленим леопардом WWF" на Міжнародному кінофестивалі в Локарно. Це фільм про сміття на берегах, у горах, на дні океанів та глибоко в землі, про відходи, які розійшлися по віддалених куточках планети, а також про сізіфову працю людей, які намагаються зробити світ чистішим.

Нововведенням цьогорічного фестивалю стало додання до програми картини для молодшої аудиторії. П’ятим фільмом у добірці стали "Францові історії" (Geschichten vom Franz) Йоганнеса Шміда – призер Міжнародного фестивалю дитячих фільмів у Чикаґо та учасник Чілдрен Кінофесту в Україні. Головний герой цієї сімейної стрічки – дев’ятирічний Франц, найменший хлопчик у класі. Його часто плутають із дівчинкою, а голос у невідповідні моменти стає писклявим. Але в його житті розгортається нова сторінка, коли він намагається стати "справжнім чоловіком" за порадами інфлюенсера з інтернету.

Сірі обличчя

Inni ludzie (Польща, 2021, драма)

В центрі сюжету цього фільму – 32-річний Камил, який досі живе з мамою і мріє стати репером, але натомість тиняється містом, підторговує наркотиками й заводить роман зі старшою за себе заміжньою жінкою. Кожен із них намагається повернути собі втрачене у буденності відчуття життя, але наростаюче розчарування тільки збільшує порожнечу всередині. За усім цим слідкує чоловік в образі Ісуса.

Прем'єра фільму відбулася у Польщі в березні 2022 року, а після цього він проїхався багатьма кінофестивалями, де отримав чимало нагород та номінацій. Критики також позитивно оцінили фільм, а на IMDb у нього оцінка 6,7 балів з 10.

Загадкове вбивство 2

Murder Mystery 2 (США, 2023, комедія/детектив/екшн)

У фільмі, що є продовженням однойменної стрічки 2019 року, ексцентрична парочка Нік і Одрі Спіц, окрилені своїм успіхом у першій частині, починають працювати приватними детективами, хоча справи у них йдуть не дуже. Однак невдовзі вони опиняються в центрі міжнародного викрадення, коли їхнього друга, індійського махараджа Вікрама Говіндана (він також з'являвся у першому фільм) викрадають на його власному розкішному весіллі.

Головні ролі, як і у першій частині, виконали відомі комедійні актори Адам Сендлер і Дженніфер Еністон. Також у фільмі зіграють Марк Стронг, Мелані Лоран, Джоді Тернер-Сміт та Аділь Ахтар.

Режисером фільму виступив Джеремі Гарелік, який свого часу написав сценарії до хітових комедій "Розлучення по-американськи" та "Похмілля у Вегасі".

Фільм стане доступний на Netflix 31 березня 2023 року.

Тетріс

Tetris (Великобританія, США, 2023, біографія/драма)

В центрі сюжету цієї біографічної драми, заснованої на реальних подіях, опиниться нідерландський дизайнер відеоігор Хенк Роджерс, який в середині 1980-х років вирушив до Радянського Союзу, щоб отримати права на головоломку, яку увесь світ знає як "Тетріс". Там він зустрівся з радянським програмістом Олексієм Пажитновим, який, власне, і є автором гри, але не отримав жодної винагороди за неї від радянської влади.

Головну роль у "Тетрісі" виконав британський актор Терон Еджертон, найбільш відомий за фільмами з серії "Kingsman", а також роллю Елтона Джона у байопіку "Рокетмен".

Режисером стрічки виступив Джон С. Бейрд ("Багно", "Касс").

Прем'єра "Тетріса" відбулася на SXSW Film Festival 15 березня 2023 року, де він отримав здебільшого позитивні відгуки. Так, на IMDb він має оцінку 7,9 балів з 10, а на Rotten Tomatoes – 80% схвалення від критиків та 94% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кінооглядачі дали фільму 59 балів, що відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

Для широкої аудиторії фільм вийде на Apple TV+ 31 березня 2023 року.

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

Кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями – на їхню роботу впливають повітряні тривоги, відключення електроенергії та комендантська година, яка з кінця березня у Києві була скорочена. Відповідно, столичні кінотеатри тепер можуть працювати на годину довше.

Якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і вирушити в найближче бомбосховище. Зазвичай, якщо тривога менше 20 хвилин, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – пропонують обміняти квиток на інший сеанс. Опцію повернення коштів за скасовані сеанси пропонують нечасто.

Щодо відключення електроенергії, то у багатьох кінотеатрах вже є генератори, тому фільми показують і під час відключення світла. Якщо ж у кінотеатрі немає генератора та сеанс скасовують, тоді діє аналогічна система обміну квитків, як у випадку з повітряними тривогами.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали березня 2023 року – цього тижня стартує науково-фантастичний серіал "Сила" від Amazon Prime Video та останній сезон підліткової драми/трилера "Рівердейл" від The CW. Крім того, цього тижня на Netflix стануть доступні одразу два українських серіали – "Спіймати Кайдаша" та "І будуть люди".

Марина Григоренко

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся