Новинки в кінотеатрах і онлайн з 18 січня / колаж УНІАН, скріншоти

"Бідолашні створіння", "Залізний кіготь", "Іа" та "Віка!": що подивитися на вихідних

09:03, 18.01.2024
11 хв.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок цього тижня – як в кінотеатрах, так і онлайн.

Цей тиждень порадує кіноманів одразу кількома розхваленими критиками фільмами з програм світових кінофестивалів. Зокрема, в кінотеатрах стартують покази фентезі-хорору "Бідолашні створіння" з Еммою Стоун та Віллемом Дефо від режисера Йоргоса Лантімоса, спортивного байопіка "Залізний кіготь" з Заком Ефроном та Лілі Джеймс від студії А24, фільму-претендента на "Оскар 2023" від Польщі "Іа", документального фільму "Віка!" про 84-річну діджейку та ще кількох новинок. Тим часом, онлайн на Netflix вийдуть фільми "Кухня" та "60 хвилин". Детальніше читайте в огляді УНІАН.

Бідолашні створіння

Poor Things (США, Велика Британія, Ірландія, 2023, комедія/мелодрама/фантастика/драма)

Фільм розповідає неймовірну історію про фантастичну еволюцію Белли Бакстер. Геніальний та неординарний вчений Ґодвін Бакстер повертає молоду жінку до життя і стає її наставником. Однак, прагнучи нового досвіду, Белла тікає зі спритним і нечистим на руку адвокатом. Разом вони вирушають у буремну пригоду через континенти. Вільна від упереджень свого часу, героїня стає непохитною у своїй меті – боротися за рівність і свободу.

Головні ролі у стрічці виконали Емма Стоун ("Ла-Ла Ленд", "Бьордмен", "Круелла"), Віллем Дефо ("Людина-павук", "Антихрист", "Маяк") і Марк Руффало ("Месники", "Ілюзія обману", "Звичайне серце"). Також у фільмі зіграли Крістофер Ебботт (серіал "Грішниця", фільми "Перша людина", "Крейвен-мисливець") і Маргарет Куеллі ("Славні хлопці", "Одного разу в Голлівуді", "Мій рік в Нью-Йорку").

Зняв фільм грецький режисер Йоргос Лантімос, відомий завдяки фільмам "Лобстер", "Вбивство священного оленя" і "Фаворитка".

Світова прем'єра фільму "Бідолашні створіння" відбулася 1 вересня 2023 року на 80-му Венеційському міжнародному кінофестивалі, де він отримав позитивні відгуки. Фільм отримав чималу кількість престижних нагород і номінацій, зокрема, виконавиця головної ролі Емма Стоун заробила "Золотий глобус" та приз Critics' Choice Movie Awards. Також фільм потрапив у численні рейтинги найкращих фільмів 2023 року.

Нині рейтинг фільму на IMDb становить 8,4 бали з 10, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 94% схвалення від критиків з відзнакою "Сертифікована свіжість" та 82% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти оцінили фільм в 87 балів зі 100 з позначкою "Обов'язкове до перегляду" (відповідає характеристиці "всезагальне визнання"), а широка аудиторія – в 7,7 балів з 10 ("в цілому позитивні відгуки").

В наших кінотеатрах фільм демонструватиметься англійською мовою з українськими субтитрами.

Залізний кіготь

The Iron Claw (США, Велика Британія, 2023, драма/спорт/байопік)

Нова стрічка від культової незалежної студії A24 заснована на реальних подіях та розповідає про сімейне прокляття, яке переслідувало династію американських реслерів фон Ерихів на шляху від стрімкого злету до повного краху.

Головні ролі у стрічці виконали Зак Ефрон ("Сусіди", "Найвеличніший шоумен", "Гарний, поганий, злий"), Лілі Джеймс ("Попелюшка", "На драйві", "Пем і Томмі"), Гарріс Дікінсон ("Трикутник смутку", "Кінгсмен: Початок", "Чаклунка: Повелителька темряви"), Джеремі Аллен Вайт (серіали "Безсоромні", "Ведмідь").

Режисером фільму виступив Шон Дуркін, який до цього зняв незалежні фільми "Марта, Марсі Мей, Марлен" та "Гніздо".

Прем'єра фільму відбулася в листопаді 2023 року, а наприкінці грудня він почав потрапляти до кінотеатрів по всьому світу. Нині рейтинг фільму на IMDb становить 8,1 бал з 10, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 88% схвалення від критиків з відзнакою "Сертифікована свіжість" та 94% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти оцінили фільм в 73 бали зі 100 (відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки"), а широка аудиторія – в 8,4 бали з 10 ("всезагальне визнання").

Іа

Eo (Польща, Італія, Велика Британія, 2022, драма)

Іа – це ім’я зірки пересувного цирку, допитливого сірого ослика з сумними очима. Коли цирк закривають, розпочинається його велика подорож Європою. На своєму шляху Іа стикається з різними людьми – добрими та злими. Це й поважна графиня, й молодий італійський священник, і буйна польська футбольна команда.

До акторського складу фільму ввійшли Ізабель Юппер ("8 жінок", "Піаністка", "Вона"), Сандра Држимальська ("Хто ти, Філіпе?", серіал Sexify), Матеуш Косьцюкевич ("Рило"), Лоліта Шамма ("Ван Ґоґ. На порозі вічності") та інші.

Режисером фільму виступив легенда польського кіно – Єжи Сколімовський, представник польської нової хвилі, володар "Золотого ведмедя" Берлінале за фільм "Старт" (1967) та нагороди за найкращий сценарій Каннського кінофестивалю за стрічку "Місячне сяйво" (1982).

Світова прем'єра фільму відбулася на Каннському кінофестивалі 2022 року, де він отримав Приз журі, а композитора Павела Микетина відзначили призом за найкращий саундтрек. Також фільм увійшов до шорт-листа з 15 номінантів на кінопремію "Оскар-2023" у категорії Найкращий іноземний художній фільм.

Нині рейтинг фільму на IMDb становить 6,7 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 96% схвалення від критиків з відзнакою "Сертифікована свіжість" та 66% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти оцінили фільм в 85 балів зі 100 з позначкою "Обов'язкове до перегляду" (відповідає характеристиці "всезагальне визнання"), а широка аудиторія – в 7,3 бали з 10 ("в цілому позитивні відгуки").

Віка!

Vika! (Польща, Німеччина, Фінляндія, 2023, документальне)

Головна героїня фільму – 84-річна діджейка Віка, зірка варшавських нічних клубів. Харизматична та яскрава жінка, енергії якої позаздрить молодь, відмовляється старіти. За освітою Віка педагогиня, що спеціалізується на роботі з дітьми з інвалідністю. До пенсії вона працювала директоркою виправної колонії суворого режиму, а після – почала діджейську кар'єру й надихає інших літніх людей святкувати життя в кожному його прояві. Віка почала міксувати треки на пенсії і зараз вона вже 25 років за пультом. Це натхненна історія про те, що ніколи не пізно відкрити себе заново, бо вік – не вирок, а просто цифра.

"У Польщі старість сіра й сумна, а героїня мого фільму сяє, як барвистий птах", – розповідає режисерка стрічки Аґнешка Звефка, для якої це вже четвертий документальний фільм. Наразі вона працює над дебютом в ігровому кіно.

Нині оцінка фільму на IMDb становить 8 балів із 10.

Кіна та Юк: Пухнасті пригоди

Kina & Yuk (Канада, Франція, Італія, 2023, пригоди/драма/сімейний)

Фільм розповідає неймовірну історію двох арктичних лисиць, Кіни та Юка, які живуть на Півночі. Вони готуються вперше стати батьками і чекають на появу лисеняти. Однак глобальне потепління змінює правила гри для всіх.

Зняв фільм французький режисер Ґійом Майдачевський, для якого це вже не перша художня постановка про життя тварин – раніше вийшли його стрічки "Котяче життя. Велика пригода Муурр" та "Айло: Одіссея в Лапландії".

Нині оцінка фільму на IMDb становить 7,4 бали з 10.

На землі святих і грішних

In the Land of Saints and Sinners (Ірландія, 2023, трилер/бойовик/кримінал)

Головний герой фільму – колишній найманець Фінбар Мерфі, який переховується у віддаленому ірландському селі, намагаючись жити тихим життям та спокутувати гріхи, якими було сповнене все його життя. Проте на землі святих і грішних від деяких гріхів неможливо відкупитися – зовсім скоро йому доведеться дати бій терористам.

Головну роль у фільмі виконав Ліам Нісон, бойовики про колишніх найманців чи законників в чиїй кар'єрі вже неможливо перерахувати на пальцях двох рук ("Заручниця", "Чесний злодій", "Захисник", "Гра тіней"). Також у фільмі задіяні Керрі Кондон ("Банши Інішерина", "Краще подзвоніть Солу") та Джек Ґлісон ("Гра престолів").

Режисером фільму виступив Роберт Лоренц, який до цього зняв фільми "Кручений м'яч" та "Захисник".

Прем'єра фільму відбулася на Венеційському кінофестивалі 2023 року. Нині рейтинг фільму на IMDb становить 6,1 бал з 10, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 60% схвалення від критиків.

Рольові ігри

Role Play (США, Франція, Німеччина, 2024, комедія/екшн)

Головні герої фільму – подружня пара Емма та Дейв, які вирішують "внести перчинку" в стосунки, влаштовавши просту "рольову гру": вони прикидаються незнайомцями в барі 5-зіркового готелю та заново "знаходять один одного". Аж поки загадковий елегантний чоловік на ім’я Боб не вирішує також познайомитися з ними. Невдовзі розкриваються усі таємниці та прикриття, через що їхнє спільне життя перевертається з ніг на голову.

Головні ролі у фільмі виконали Кейлі Куоко (серіали "Теорія великого вибуху", "Бортпровідниця", "Засновано на реальних подіях") та Девід Оєлоуо ("Прислуга", "Найжорстокіший рік", "Парадокс Кловерфілда"). Також у ньому задіяні Білл Наї ("Реальна любов", "Інший світ", "Рок-хвиля") та Конні Нільсен ("Гладіатор", "Місія на Марс").

Зняв фільм французький режисер Томас Венсент.

Прем'єра фільму відбулася на початку січня 2024 рока на Amazon, і він отримав здебільшого негативні відгуки. Нині рейтинг фільму на IMDb становить 5,4 бали з 10, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав лише 20% схвалення від критиків та 51% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти оцінили фільм в 38 балів зі 100, що відповідає характеристиці "в цілому негативні відгуки".

Загублений серед зірок

Xiao shi de ta (Китай, 2022, трилер/детектив/кримінал)

Дружина головного героя фільму таємниче зникає під час поїздки на курортний острів на честь річниці весілля. Зневірений чоловік шукає її всюди, але раптово з'являється жінка, яка стверджує, що вона і є зникла дружина. Коли за справу береться відомий адвокат, починають випливати нові страшні секрети, але на вирішення цієї загадки залишилося лише чотири дні.

Нині оцінка фільму на IMDb становить 6,5 балів з 10.

Кухня

The Kitchen (Велика Британія, 2024, наукова фантастика/драма)

Події фільму відбуваються у антиутопічному Лондоні майбутнього, де все соціальне житло було ліквідовано. Головний герой фільму Ізі збирається втекти з "Кухні" – одного з останніх житлових комплексів міста. Але поява юного Бенджі ставить його перед складним вибором.

Головну роль у фільмі виконав британський реппер Кейн Робінсон, більш відомий як Kano. До цього він вже знімався у кіно, в тому числі у фільмі "Хмарочос смерті" та серіалі "Ватажок", в якому він виконував головну роль протягом усіх п'яти сезонів.

Фільм є повнометражним режисерським дебютом британського архітектора Кібве Таварес і володаря премії "Оскар", британського актора Деніела Калуї ("Пастка", "Іуда і чорний месія").

"Кухня" вийшла в обмежений прокат у Великій Британії 12 січня 2024 року та отримала позитивні відгуки. Нині оцінка фільму на IMDb становить 6 балів із 10, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 85% схвалення від критиків та 60% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти дали йому 65 балів зі 100, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Для широкої аудиторії стрічка стане доступна на Netflix з 19 січня 2024 року.

Шістдесят хвилин

Sixty Minutes (Німеччина, 2024, бойовик/спорт/драма)

В центрі сюжету фільму – майстер змішаних бойових мистецтв Октавіо Бергманн, який не хоче втратити опіку над донькою, а тому замість важливого поєдинку їде через увесь Берлін до неї на день народження.

Головну роль у фільмі виконав німецький актор Еміліо Сакрая, найбільш відомий за фільмом "Небезпечний" та серіалами "4 Blocks" та "Племена Європи".

Фільм стане доступний на Netflix з 19 січня 2024 року.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали січня 2024 року.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся