Кадр з фільму "Корсет" / фото Komplizen Film

Імператриця в екзистенційній кризі: огляд сміливої історичної драми "Корсет"

17:31, 25.01.2023
8 хв.

2 лютого в український прокат виходить історична драма "Корсет" про екзистенційну кризу легендарної австрійської імператриці Єлизавети, за роль якої акторка Вікі Кріпс отримала кілька престижних нагород. Чим цей фільм так зачарував критиків, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Корсет" (Corsage, Німеччина, Австрія, Люксембург, Франція, 2022).

Історія створення фільму

На створення фільму про імператрицю Австрії Єлизавету Баварську, також відому як Сісі, австрійську режисерку Марі Кройцер надихнула люксембурзька акторка Вікі Кріпс, яка виконала головну роль у її картині "Де ж ми помилились?" (Was hat uns bloß so ruiniert) 2016 року.

Кріпс ще підлітком дивилася популярну в Австрії серію фільмів "Сісі" з легендарною Ромі Шнайдер, де образ австрійської красуні-імператриці був ну дуже вже романтичним. Однак після прочитання біографії Єлизавети у неї виникло чимало запитань, які якось зринули в розмові з Кройцер: чому для імператриці створювали спортивні тренажери або чому вона відмовлялася від портретів після 40. Тоді Кріпс запитала режисерку, чи та не хоче колись зняти з нею фільм про Сісі.

Але сама Кройцер мала тоді інакші погляди на цю фігуру австрійської історії. За словами режисерки, Cісі була для неї клішованим образом, розтиражованим серед туристів-гостей Відня. Також вона не дивилася трилогії "Сісі" з Ромі Шнайдер доки не почала підготовку до "Корсету".

Втім, після цієї знакової розмови режисерка вирішила дослідити життя Єлизавети, та особливо зацікавилася її бунтівничістю: імператриця занадто для тих часів цікавилася спортом, курила та мала сувору дієту. Вже за рік Вікі Кріпс отримала від Марі Кройцер сценарій.

Підготовка до ролі Сісі

За словами Вікі Кріпс, підготовка до ролі Єлизавети Баварської була чи не найскладнішою роботою в її кар’єрі. Вона тренувалася їздити верхи, загартовувалася, плаваючи в крижаній воді, опанувала фехтування та навіть угорську мову.

Акторка також схудла на кілька кілограмів. Це не було передбачено підготовкою до ролі, але стало результатом регулярних фізичних вправ. Зрештою, схуднення допомогло при носінні корсета.

І ці зусилля повністю окупилися – акторка чудово втілила образ імператриці, за що отримала визнання критиків та цілий оберемок престижних нагород та номінацій. Серед них – приз Каннського кінофестивалю та премія Європейської кіноакадемії.

Історична достовірність фільму

Попри те, що Кройцер провела скрупульозне дослідження постаті Єлизавети Баварської, сценарій стрічки "Корсет" не претендує на зображення історичної дійсності, навіть навпаки – є вільним поглядом на особу Сісі та її біографію. При цьому, за словами самої режисерки, всі історичні неточності в фільмі не є випадковими помилками – це художні рішення, які працюють на сюжет.

Зокрема, у фільмі є епізод зустрічі імператриці з Луї Ле Пренсом – французьким винахідником, одним із "батьків кінематографа". За сюжетом, він демонструє Сісі свою версію камери та навіть знімає з монархинею кілька сцен. Цю зустріч режисерка вигадала.

Крім того, в реальному житті Єлизавету у віці 60 років вбив загостреним ножем у серце молодий італійський анархіст Луїджі Лучені під час її прогулянки. Але для своєї версії Сісі режисерка вигадала інший фінал.

Фільм "Корсет" зосереджується на одному році з життя знаменитої на весь світ імператриці Єлизавети і показує її зовсім не такою, як її звикли тиражувати у поп-культурі. Замість романтичної та життєрадісної принцеси Сісі, яку вважали найкрасивішою жінкою Європи свого часу, глядачу представляють стомлену життям імператрицю Єлизавету, багаторічну дружину зануреного у державні справи австрійського імператора Франца Йосипа І, яка саме переживає велику екзистенційну кризу.

Єлизаветі виповнилося 40 років, і вона буквально задихається в полоні суспільної думки, адже у ті час в такому віці жінок фактично списували з рахунків. Власне, звідси і метафорична назва фільму "Корсет" – на честь елементу гардеробу, який в гонитві за красою перетворювався на справжнє знаряддя тортур.

Колись красою принцеси Сісі захоплювалася уся Європа, а тепер злі язики шепочуть, що імператриця старішає, товстішає та покривається зморшками. Натомість героїня з усіх сил намагається опиратися природнім процесам, виснажуючи себе спортом, пірнанням у крижану воду та жорсткими дієтами. Вона маніакально зважується щодня, демонстративно відмовляється від гастрономічних див на світських раутах, щосили затягує корсет, закриває обличчя вуаллю та навіть пробує героїн. І багато що з цього має історичне підтвердження.

А ще фліртує з іншими чоловіками, намагаючись самоствердитися у власних очах через їхнє схвалення. З цією метою режисерка домалювала деякі пікантні подробиці в стосунки Єлизавети з двома реально існуючими персонажами (хоча її сексуальному життю з чоловіком-імператором теж була приділена певна увага). Мова йде про британського вершника Вільяма "Бея" Міддлтона, роль якого виконав зірка телесеріалу "Пригоди Мерліна" Колін Морган – в реальному житті вони дійсно зустрічалися, коли він супроводжував імператрицю під час полювання в Ірландії, однак про їхні близькі стосунки історія мовчить. Втім, таким чином Кройцер хотіла зробити більший акцент на бажанні імператриці викликати сексуальний потяг у чоловіків.

При чому у випадку з другим історичним персонажем – кузеном імператриці Людвігом Баварським (він же казковий король) це взагалі дійшло до абсурду. Перебуваючи в гостях у свого родича, ймовірно, в замку Нойшванштайн, Єлизавета буквально накинулася в ліжку на нього, однак в них нічого не вийшло з огляду на те, що історія стверджує, ніби ніколи неодружений монарх-відлюдник мав нетрадиційну орієнтацію. Однак це не засмутило імператрицю, а відмову вона сприйняла на власний рахунок.

Водночас, на відміну від більшості феміністичних фільмів, "Корсет" свідомо не несе якогось глобального посилу. Героїня тут скоріше кидає виклик не суспільству, а собі. Вона бунтує, однак тихенько – скоріше вивільняючи себе зсередини, а не влаштовуючи гучних показових актів протесту. Так, досягнувши певного віку, вона стає незадоволена відведеною їй роллю трофейної дружини та матері, але продовжує виконувати цю роль.

Щоб якось розрадити себе, окрім спілкування зі своїми дітьми та улюбленими псами, вона багато подорожує, акцентує увагу на тому, що в деяких "чоловічих" справах на кшталт верхової їзди чи фехтування вона краща, та намагається знайти якусь суспільно корисну місію, опікуючись психлікарнями та відвідуючи ветеранів.

У підсумку героїня таки звільняє себе, однак, як було сказано вище – тут історична складова дала збій і режисерка дозволила собі трохи покреативити.

Світова прем’єра "Корсету" відбулася на Каннському фестивалі в програмі "Особливий погляд" – другій за важливістю секції, а гра Вікі Кріпс була визнана найкращою в межах цього конкурсу.

Наразі оцінка картини на IMDb становить 6,7 балів з 10, на Rotten Tomatoes – 86% схвалення від критиків проти 61% від глядачів, а на Metacritic – 76 балів від кінооглядачів та 6,1 від широкої аудиторії, що в обох випадках відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки". Видання Variety назвало стрічку "сміливою костюмованою драмою", The Guardian описав гру Вікі Кріпс як "хвилююче шалену", а IndieWire як "блискучу".

"Корсет" був висунутий Австрією на здобуття премії "Оскар" у категорії "Найкращий міжнародний фільм". Стрічку включили до шортлиста премії, однак до фінального списку номінантів вона не потрапила.

Фільм "Корсет" зовсім небезпідставно високо оцінили критики. Це красива і смілива картина з прекрасною акторською грою Вікі Кріпс. Водночас ми бачимо, що глядацькі оцінки дещо нижчі. Стрічка розвивається доволі повільно і дещо вільно трактує історію – і це потрібно усвідомлювати перед її переглядом. Тож якщо ви любите красиве костюмоване кіно, де смакується кожна деталь і немає екшену, цінуєте кінематографічні прийоми та відкриті до експериментів – фільм "Корсет" вартий того, щоб його подивитися (до речі, радимо додивитися субтитри до кінця). А ось тим, хто шукає легкого розважального видовища, стрічка може не зайти.

Загальна оцінка – 7 з 10 балів.

***

Про останні кіноновинки читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів січня 2023 року.