Кадр з фільму "Наполеон" / фото Apple TV

Видовищно, але поверхнево: огляд фільму "Наполеон" Рідлі Скотта

18:32, 24.11.2023
8 хв.

23 листопада 2023 року в український прокат вийшов один з найбільш очікуваних та обговорюваних фільмів року – епічний байопик "Наполеон" від культового Рідлі Скотта. Про усі плюси та мінуси фільму читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Наполеон" (Napoleon).

Про режисера

85-річний британець Рідлі Скотт нині є одним з найбільш шанованих режисерів світу, який досі продовжує ледь не щороку випускати гучні проекти з топ-зірками в головних ролях. Лише за останні три роки він випустив такі фільми, як історична драма "Остання дуель" з Меттом Деймоном та Адамом Драйвером, байопік "Дім Гуччі" знову ж таки з Адамом Драйвером та Леді Гагою та, власне, "Наполеон". Більш того, на наступний рік в нього запланований вихід "Гладіатора 2" з Полом Мескалем та Педро Паскалем.

Загалом же за свою кар'єру він зняв кілька десятків фільмів, серед яких "Чужий", "Той, що біжить по лезу", "Тельма і Луїза", "Солдат Джейн", "Ганнібал", "Гладіатор", "Царство небесне", "Робін Гуд", "Прометей", "Марсіанин", "Усі гроші світу" та багато інших.

За усі свої труди Рідлі Скотт отримав чималу кількість престижних нагород та номінацій – серед іншого у його фільмів 9 нагород "Оскар" та 41 номінація на цю престижну кінопремію. Чимало з його фільмів мають статус культових.

Тож не дивно, що до кожної його нової роботи прикута увага усіх критиків та кіноманів, а особливо коли в центрі сюжету така знакова та суперечлива історична особистість, як французький полководець та імператор Наполеон Бонапарт.

Про що новий фільм

Власне, видовищний історичний байопік "Наполеон" охоплює близько 30 років з життя французького воєначальника – від облоги Тулона в 1793 році, що стала першою великою перемогою тоді ще капітана Наполеона, звідки почалося його сходження за кар'єрною драбиною, і до смерті у засланні на острові святої Олени.

Втім, намагаючись укласти в 2,5 години увесь цей насичений історичними подіями період, Рідлі Скотту, на жаль, не вдалося зняти цілісне та рівне кіно – фільм охоплював лише ключові моменти, дещо в ньому залишилось нерозкритим (особливо якщо ви вже забули усе те, що вчили у школі), дещо було розкрите поверхнево, а дечому навпаки було приділено забагато часу.

Зокрема, взагалі нічого не згадувалося про життя Наполеона до 1793 року, а там було чимало моментів, які сформували його подальшу долю. Також було недостатньо приділено увагу ролі самого Наполеона в політичному житті Франції – часом складається враження, що він безвольно йшов за тими, хто його вів, хоча історія стверджує, що він був тим ще інтриганом.

Водночас Рідлі Скотт цілком свідомо вдався до дещо вільного трактування історичних фактів (за що нарвався на праведний гнів французьких істориків, які прозвали фільм англосаксонською карикатурою).

Наприклад, історики стверджують, що Наполеон ніколи не стріляв з гармат по єгипетських пірамідах та не був присутній на страті королеви Марії Антуанетти (а це, власне, був один з ключових моментів у фільмі). Було і чимало інших дрібниць у фільмі, які навряд чи трапилися насправді, однак були додумані режисером для видовищності чи драматизму.

Справедливості заради, опустив Рідлі Скотт і кілька неприємних фактів з біографії Наполеона, як-то шокуючих масштабів мародерство на захоплених територіях, повернення рабства в колоніях, встановлення тотального контролю над суспільним життям у Франції, включно з освітою та релігією, потужний репресивний апарат, а ще звичку кидати своїх, коли щось йшло не за планом.

Кадр з фільму "Наполеон" / фото Apple TV

Вже відомо, що після кінотеатрального прокату на стрімінговому сервісі Apple вийде повна більш ніж чотиригодинна версія фільму, яка, можливо, краще розкриє цю складну історичну постать. Втім, все ж завдання режисера, особливо настільки культового – зробити версію для кінотеатрів не гіршою за режисерську.

Хто в головних ролях

На головну роль Рідлі Скотт покликав свого давнього улюбленця Хоакіна Фенікса, з яким він зняв один зі своїх найуспішніших фільмів – "Гладіатора" 2000 року. Хоча Фенікс вважається одним з найбільш шанованих та переконливих акторів сучасності (він має чотири номінації на "Оскар" та перемогу за роль у "Джокері" 2019 року), багато хто був незгодний з таким вибором.

Річ у тім, що 49-річний актор зіграв Наполеона в усі періоди його життя, в тому числі у 24 та 51 рік. І яким би переконливим він не був (опустимо момент про зовнішню схожість, зрештою, ми маємо лише портрети Наполеона), все ж протягом фільму дуже важко зрозуміти, скільки років герою в тій чи іншій сцені – і це також дещо дезорієнтує глядача.

Кадр з фільму "Наполеон" / фото Apple TV

Особливо дивним це виглядає на контрасті з виконавицею ролі дружини Наполеона Жозефіни – Ванессою Кірбі ("Ціна правди", "Фрагменти жінки", франшиза "Місія нездійснена"). Ні, вона теж зіграла дуже добре, але вона виглядала аж занадто молодою. В реальному житті Жозефіна хоч і була визнаною красунею та законодавицею моди, але також вона була на сім років старша за Наполеона, і, власне, цим частково можна пояснити той рівень домінування, який вона мала над чоловіком. У фільмі ж вона завжди виглядає значно молодшою за Наполеона, а на момент її смерті важко здогадатися, що тоді їй було 50 років.

З іншого боку, викликає питання і саме зображення стосунків між Наполеоном та Жозефіною. Їм було приділено у фільмі дуже багато часу – але це виглядало скоріше як якась поверхнева тваринна аб'юзивна мильна опера на межі кохання та ненависті.

Реакція на фільм

Світова прем'єра "Наполеона" відбулася 14 листопада 2023 року у французькій столиці Парижі, і, як вже згадувалося вище, він неабияк розлютив місцеву публіку – французи звинуватили Рідлі Скотта у перекручуванні історії з метою висміяти Наполеона та усю Францію.

Сам Рідлі Скотт на ці закиди у притаманній йому манері відповів: "А ви там були?".

Кадр з фільму "Наполеон" / фото Apple TV

Водночас британські та американські критики були більш прихильні до новинки, особливо нахвалюючи акторську гру та епічний розмах фільму. Втім, більшість з них погоджувалися, що сам сюжет фільму виявився вельми сумбурним та хаотичним.

Нині на IMDb у фільму оцінка 6,8 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes у нього 60% схвалення від критиків та 62% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти дали йому 64 балів зі 100 (в цілому позитивні відгуки), а широка аудиторія – лише 4,6 балів з 10 (змішані або середні відгуки).

Наш вердикт

Фінальна оцінка фільму Рідлі Скотта про Наполеона, ймовірно, залежатиме від того, як його сприймати. Якщо ви очікуєте від нього епічного видовища з масштабними батальними натуралістичними сценами, в яких режисер брутально смакує розрив тварин та людей на шматки, та прекрасними костюмами, вам фільм може сподобатися. Як бонус отримуєте ефектну масову загибель росіян та зображення Росії як якогось дикого краю.

Кадр з фільму "Наполеон" / фото Apple TV

Якщо ж ви хочете історичної достовірності та категорично не сприймаєте вільний творчий підхід до трактування реальних подій заради видовища, то можуть бути проблеми. Також фільм не сподобається тим, хто сприймає Наполеона в більш позитивному ключі (хоча, будемо чесні, він такий самий загарбник, як і багато інших тиранів, яким би геніальним стратегом він не був).

Зрештою, основний посил фільму, на нашу думку, був показати, наскільки жорстокими були військові кампанії Наполеона, в першу чергу, по відношенню до самих французів. У восьми десятках битв полководець поклав близько 3 мільйонів французів, зовсім не гребуючи добре нам відомою тактикою м'ясних штурмів. Причому далеко не завжди ці битви проводилися в ім'я Франції, як нерідко заявляв Наполеон нам з екрану – дуже часто вони були виключно задля задоволення його власних амбіцій та его.

Загальна оцінка – 6,5 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів листопада 2023 року.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся